ogroman potencijal

Znanstvenici na pragu velikog otkrića; objavili metodu kojom se mogu uništiti svi karcinomi

21.01.2020 u 09:29

Bionic
Reading

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Cardiff otkrio je metodu kojom se može uništiti karcinom prostate, dojke, pluća i druge vrste raka. Metoda još nije testirana na pacijentima, ali znanstvenici tvrde da ima 'ogroman potencijal'

Otkriće je objavljeno u posljednjem broju časopisa Nature Immunology, piše BBC.

'Na ovaj način postoji mogućnost liječenja svakog pacijenta. Nitko prije nije vjerovao da je to moguće i da bi jedna T- stanica mogla uništiti različite vrste raka', rekao je prof. Andrew Sewell za BBC.

Što su zapravo otkrili? Imunološki sustav prirodna je obrana našeg tijela od infekcija, ali također napada stanice raka. U krvi je pronađena takozvana T-stanica koja, navode, može 'skenirati tijelo' i procijeniti postoji li prijetnja zdravlju koju je potrebno eliminirati. Može se koristiti i za napade na širok spektar karcinoma.

Objašnjava se kako T-stanice na svojoj površini imaju 'receptore' koji im omogućuju da 'vide' na kemijskoj razini. Tim ovih znanstvenika otkrio je kako T-stanica ima receptor koji bi mogao u laboratorijskim uvjetima pronaći i ubiti širok spektar stanica raka, uključujući stanice raka pluća, kože, krvi, debelog crijeva, dojke, kostiju, prostate, jajnika, bubrega i vrata maternice. Zdravo tkivo pri tome ostavlja netaknutim.

Zamisao je da se od pacijenta oboljelog od raka uzme uzorak krvi. Njegove T-stanice potom bi se genetski modificirale i reprogramirale tako da same naprave receptore za otkrivanje raka. Takve stanice uzgajale bi se u laboratoriju i zatim ubrizgavale u pacijente, što je isti postupak koji se koristi i u terapijama CAR-T. Istraživanje je dosad testirano samo na životinjama i na stanicama u laboratoriju te tek treba proći testiranje na ljudima.

Lucia Mori i Gennaro De Libero sa Sveučilišta u Baselu u Švicarskoj rekli su da istraživanje ima 'velik potencijal', ali da je u preranoj fazi da bi se moglo reći da će djelovati kod svih vrsta karcinoma.