BLOKIRAO MILIJUNE

Znanstvenici kazneno prijavili Šustarovog pomoćnika!

01.07.2016 u 15:46

Bionic
Reading

Čelnici svih deset centara izvrsnosti područja STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) iz različitih hrvatskih sveučilišta i instituta u više gradova od Osijeka, preko Zagreba i Rijeke do Splita, odlučili su podnijeti kaznenu prijavu protiv pomoćnika ministra Predraga Šustara, Kreše Zadre, za kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti

Prijavu Državnom odvjetništvu (DORH), kao opunomoćenik, podnijelo je Odvjetničko društvo Miljević i partneri, a vijest su na konferenciji za novinare predstavili voditelji nekih od centara: prof. dr. sc. Hrvoje Buljan, prof. dr. sc. Vlasta Bonačić-Koutecky, dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac, prof. dr. sc. Stipan Jonjić, prof. dr. sc. Gordan Lauc i akademik Slobodan Vukičević.

Znanstvenici su se odlučili na ovakav korak jer, kako kažu, nemaju drugih sredstava protiv Zadre koji opstruira centre izvrsnosti u čijem je izboru sudjelovalo 300-tinjak domaćih i međunarodnih recenzenata. Za te su centre predviđena sredstva u europskim fondovima u iznosu od 50 milijuna eura, a za tu svrhu Hrvatska nije morala iz proračuna izdvojiti baš ništa. Novac se može povuči ili će propasti.

Zadro je, tvrde znanstvenici, predstavnicima centara na sastanku u veljači uvjetovao da pristanu na to da dobiju samo 20 milijuna eura, a da se ostatak od 30 milijuna rasporedi drugima. Kada oni na to nisu pristali, jer su smatrali da je to premalo za njihov normalan rad, on im je zaprijetio da će ih ukinuti i raspisati novi natječaj za odabir novih centara. Od tog trenutka, kažu, Zadro tvrdi da procedura odabira centara nije bila pravovaljana.

'Odjednom, nakon što smo to odbili, Zadro je doveo u pitanje samu proceduru proglašenja centara izvrsnosti. Sve do tog trenutka procedura nije bila problematična', rekla je Rozelindra Čož-Rakovac iz Znanstvenog centra izvrsnosti za bioprospecting mora.

Znanstvenici su na konferenciji također uputili apel još uvijek aktualnom predsjedniku Vlade i predsjednici RH od kojih traže da učine sve što je u njihovoj moći da se problem riješi što brže jer sudski proces protiv Zadre može trajati godinama. U međuvremenu bi se moglo dogoditi da petstotinjak mladih znanstvenika koji rade u tim centrima jednostavno ode iz Hrvatske.

'Prema našim saznanjima, temeljni razlog zašto više od 500 najboljih znanstvenika u Hrvatskoj ne može raditi je samovolja jednog jedinog državnog činovnika koji zloupotrebljava svoj trenutni položaj i ovlasti te provodi samovolju koja u hrvatskoj znanosti još nikad nije viđena', kažu znanstvenici u svojem priopćenju.

Ističu da je svatko od njih mogao ostati živjeti i raditi u inozemstvu, no odlučili su se vratiti jer su vjerovali u ovu zemlju i htjeli joj osigurati bolju budućnost.

Vukičević je rekao da je Zadro, koji je frustriran jer nije naročito uspješan znanstvenik, u jednom trenutku sazvao sastanak na kojem je okupio predstavnike svih centara – i onih koji su zadovoljili uvjete i prošli recenzije i one koji nisu. Htio ih je, kaže, posvađati, no nije mu pošlo za rukom.

Predstavnici centara kažu da je ovakvo ponašanje Zadre smiješno, smješnije nego Nušićevi romani. Ističu da je centre prepoznala EU te da se ne mogu naknadno iz ormara vaditi neke žalbe na proceduru nakon što je sve regulirano službenim dokumentima i aktima. Tvrde da tako nešto ne postoji nigdje u svijetu, da bi se po tom principu i njihove školske svjedodžbe mogle ponovno preispitivati.

Podsjetimo, kako smo već pisali na tportalu, isti centri još su početkom lipnja uputili otvoreno pismo ministru u kojem su ga pozvali da hitno prekine opstrukciju financiranja iz fondova EU-a o kojima ovise milijuni eura sredstava, rad stotina znanstvenika pa čak i penali EU-a.

'Opstruiranjem financiranja iz EU-fondova hrvatskih znanstvenih centara izvrsnosti ugrožava se 50 milijuna eura iz strukturnih fondova i radna mjesta za hrvatske znanstvenike – traži se hitna reakcija ministra Šustara!', upozorili su potpisnici i objasnili:

'Pedeset milijuna eura, upitna radna mjesta za čak tri stotine doktoranada i postdoktoranada te riskiranje penala od Europske komisije, samo su dio crne statistike koja ozbiljno prijeti Republici Hrvatskoj (RH), a odvija se u sjeni problema s kurikularnom reformom.

Deset znanstvenih centara izvrsnosti proglašenih od strane Ministarstva znanosti, obrazovanje i sporta (MZOS-a) tijekom 2014. i 2015. godine na prijedlog Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, posljednjih je nekoliko mjeseci postalo taocem MZOS-a.

Naime, RH se strateški odredila kroz Operativni program (OP) za financiranje znanstvenih centara izvrsnosti (2014. - 2020.) te se prema Operativnom programu očekuje 50 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF-a) koji bi bili na raspolaganju proglašenim centrima.'

Kako bi centri mogli iskoristiti europska sredstva, MZOS je bio obvezan raspisati natječaj. Prvi indikativni rok za raspisivanje natječaja bio je 31. ožujka te je pomaknut na 1. lipnja 2016., a natječaj još nije raspisan.