DEBAKL U PODBREŽJU

Znanstveni novaci ne žele stanove pa ih Zagreb nudi svojim zaposlenicima

27.11.2017 u 20:22

Bionic
Reading

U novom zagrebačkom kvartu 208 stanova bilo je namijenjeno znanstvenim novacima. Međutim projekt je doživio fijasko jer se javilo iznimno malo znanstvenih novaka pa je Grad u zadnji čas odlučio promijeniti kriterije za njihovu prodaju. Za 1466 eura po metru kvadratnom sad će ih moći kupiti branitelji, vrhunski sportaši, ali i neki zaposlenici gradske uprave

Početkom 2018. godine u prvih 608 od 1800 planiranih stanova u naselju Podbrežje, građenom po zagrebačkom modelu stanogradnje, trebali bi ući prvi stanari. Podsjetimo, zamišljeno je da dvjesto stanova bude za socijalni najam, isto toliko za javni najam, a 208 za znanstvene novake Sveučilišta u Zagrebu, kojima Grad subvencionira kamatu od dva posto.

Kriteriji za dodjelu odavno su utvrđeni da bi Grad netom prije li se trebaju objaviti liste onih kojima će se podijeliti ključevi odlučio promijeniti pravila igre.

Tako će se na skupštinskim klupama u četvrtak naći odluka s izmijenjenim kriterijima, prema kojima prednost pri prodaji stanova imaju branitelji, žrtve silovanja u Domovinskom ratu, vrhunski sportaši, kulturni djelatnici, umjetnici, ali i zaposlenici Zagreba u školstvu i zdravstvu koji pružaju neposrednu zaštitu. Cijena kvadrata - 1466 eura.

U obrazloženju zašto se mijenjanju kriteriji kao razlog navode se negativni migracijski trendovi i želja za poboljšanjem demografske slike.

Međutim pravi razlog tome leži u činjenici da se na natječaj za kupnju stanova prijavilo svega tridesetak znanstvenih novaka.

  • +2
Podbrežje Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

O stanovima u Podbrežju govora je bilo i na posljednjoj sjednici skupštinskog Odbora za obrazovanje i sport, na kojoj se moglo čuti da se prijavio mizeran broj znanstvenih novaka te da se, kako projekt ne bi doživio debakl, ide u izmjene kriterija.

To, naravno, dovodi u pitanje cijeli projekt koji je bio koncipiran kao pomoć uglavnom znanstvenim novacima.

Uz četiri zgrade koje bi trebale biti useljive iduće godine, u Podbrežju bi ih trebalo niknuti još sedam sa 1200 stanova. Predviđeno je da novo naselje iza Sigeta dobije i školu, dva vrtića, bazen, kulturni centar, a čitav kompleks trebao bi biti gotov do 2020. godine.