SPLITSKO VJEŠTAČENJE

'Znanstveni dijalog preko Maškarinovih leđa'

20.08.2009 u 15:51

Bionic
Reading

Ingrid Barić, odvjetnica Miroslava Maškarina kojemu je prilikom rutinske operacije slijepog crijeva u riječkome KBC-u ozlijeđena trbušna aorta, a posljedično i amputirana noga, izjavila je kako nisu zadovoljni nekonkretnim, nepreciznim izvješćem povjerenstva splitskoga Medicinskog fakulteta, koje se razlikuje od izvješća povjerenstva zagrebačkoga Medicinskog fakulteta

RIJEKA - Po zaključku splitskog povjerenstva, prednja aortalna stijenka vrlo je vjerojatno ozlijeđena tijekom uvođenja šireg troakara s bodežom, što je poznata i opisana specifična komplikacija laparoskopske kirurgije, rekla je Barić i dodala kako je njoj sporna tvrdnja da se, iako ozljeda nije dio programiranoga operativnog zahvata odstranjenja crvuljka, ne može se zaključiti da zahvat nije ispravno izveden.

Odvjetnica Barić smatra kako u tomu vrlo opširnom nalazu splitskoga povjerenstva, na 22 stranice, nema odgovora na ključna pitanja, detaljno i precizno, kako je od njega zatraženo.

"Iznimno opširno su obrazlagali svoj znanstveni stav te laparoskopske metode, više su vodili nekakav znanstveni dijalog s Medicinskim fakultetom u Zagrebu, no u ovakvom predmetu privatne naravi takve se stvari ne bi trebale događati preko leđa Miroslava Maškarina", istaknula je Barić.

Operacija je izvedena 10. srpnja 2006. godine, a obitelj tada 20-godišnjega Miroslava Maškarina zatražila je putem odvjetnika Ingrid i Miljenka Barića izvansudskom nagodbom odštetu od 13.705.000 kuna. Drugo vještačenje provedeno je na zahtjev riječkoga KBC-a u parnici obitelji Mašakarin, koja od KBC-a traži naknadu štete.