U BEOGRADU 'PROPJEVAO' I SIMOVIĆ

'Znam gdje je glava, donesite laptop'

03.07.2010 u 18:57

Bionic
Reading

Tražeći status svjedoka suradnika, pripadnik 'zemunskog klana' Miloš Simović ponudio je spoznaje o ubojstvu srbijanskog premijera Zorana Đinđića i drugim zločinima, među kojima i ubojstvu Cvetka Simića, piše u subotu beogradski dnevnik Politika, pozivajući se na neimenovane izvore bliske vrhu srbijanskog MUP-a

'Znam i gdje je glava Cvetka Simića. Samo mi donesite laptop s Google pretraživačem za karte i dat ću vam točno mjesto gdje je zakopana', rekao je Simović, govoreći o zločinu počinjenom kod jezera Jarun, navodi taj list.

Simović je, kako piše Politika, to izjavio zamjeniku srbijanskog specijalnog tužitelja Jovici Jovanoviću i dvojici pripadnika MUP-a koji su ga posjetili u zatvoru te nagovijestio da bi u statusu svjedoka suradnika bio spreman otkriti počinitelje ubojstava za koje istražitelji ni ne slute da bi on mogao znati.

Ostaci tijela 44-godišnjeg Cvetka Simića, kojeg srbijanska policija, prema pisanju medija, povezuje s kriminalnim podzemljem, pronađeni su početkom ožujka na zagrebačkom jezeru Jarun, a Politika u subotu prenosi da se za taj zločin sumnjiče Simović i Sretko Kalinić

Kalinić je početkom lipnja teško ranjen iz vatrenog oružja, a tako ranjenoga pokraj jezera u Rakitju pronašao ga je prolaznik, nakon čega je operiran u Zagrebu i trenutačno je u pritvoru.

Sumnja se da je na njega pucao Simović, kojeg je srbijanska policija uhitila dva dana potom kod Morovića, mjesta u blizini graničnoga prijelaza Batrovac, pri pokušaju da iz Hrvatske ilegalno uđe u Srbiju.

Obojica su kao pripadnici 'zemunskoga klana' u odsutnosti osuđeni na zatvorske kazne od po 30 godina zbog ubojstva predsjednika srbijanske vlade Zorana Đinđića 2003., otkada su bili u bijegu.

Govoreći o Kalinićevu izručenju Srbiji, ministar pravosuđa Ivan Šimonović u utorak je, nakon potpisivanja Sporazuma o međusobnom izručenju domaćih državljana okrivljenih i osuđenih za kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije, naveo da se Kalinić nalazi u pritvoru u Zagrebu zbog krivotvorenja putovnice.

Istaknuvši da ne može prejudicirati odluku suda koji odlučuje o izručenju, Šimonović je kazao da je argumentirani i opširni zahtjev Srbije za izručenje Kalinića podnesen Hrvatskoj i proslijeđen Županijskom sudu u Zagrebu, koji će prilikom odlučivanja imati u vidu i potpisani sporazum.