VRUĆE NA JAKUŠEVCU

Zmajlović će tužiti sudu Grad Zagreb i Bandića

24.08.2012 u 16:13

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović nakon deblokade odlagališta otpada Jakuševac raskrinkao je gradonačelnika Zagreba Milana Bandića koji je pokušao sebi pripisati zasluge za deblokadu te najavio da će Ministarstvo protiv gradonačelnika podići optužni prijedlog

'Budući da se gotovo tri dana otpad u Zagrebu nije odlagao na Jakuševcu, i da odgovorni u Gradu nisu uspeli riješiti problem, Ministarstvo je provelo nadzor danas u 12.30 sati te izreklo usmene mjere gradonačelniku Milanu Bandiću i naložilo mu da gospodarenje otpadom uskladi s propisima i da se otpad makne s ulice', rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Zmajlović i istaknuo da će Ministarstvo zaštite okoliša protiv Grada Zagreba i ministra Bandića na temelju Zakona o otpadu prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog već u ponedjeljak.

Zmajlović tvrdi da su Grad Zagreb i gradonačelnik Bandić ugrozili zdravlje svih građana Zagreba te poručio da se problem Jakuševca ne smije više stavljati pod tepih kao proteklih deset godina.

Upitan smatra li da je Bandić obećanjima da će isplatiti naknade prosvjednicima ispolitizirao problem odlaganja otpada, Zmajlović je rekao da građani sami trebaju procijeniti, ali ponovio je da je Jakuševac nakon tri dana deblokiran isključivo zbog nadzora inspekcije Ministarstva. 'Radi se o nalogu i naređenju inspekcije pod prijetnjom svih prekršajnih i kaznenih mjera i ja vjerujem da je nakon toga došlo do razuma i da je gradonačelnik nakon toga učinio sve što mu je bilo u moći', rekao je Zmajlović.

'Činjenica je da se problem Jakuševca ne može riješiti u godinu, niti u dvije godine. Taj je problem trebalo početi rješavati prije šest ili sedam godina i danas bismo već bili pred realizacijom zatvaranja Jakuševca i izgradnje postrojenja za termičku obradu otpada. Prijedlog gradonačelnika prosvjednicima nije u suštini rješavanja problema na duži rok a to je zatvaranje Jakuševca', rekao je ministar komentirajući Bandićeva obećanja prosvjednicima koje je trebalo uvjeriti da deblokiraju smetlište

Zmajlović ističe da ne bježi od odgovornosti, ali da je za Jakuševec prvenstveno odgovoran Grad Zagreb.