SLOVENSKA OPORBA PROTIV REFERENDUMA

Zmago Jelinčič: Ovo je velika svinjarija

10.11.2009 u 19:53

Bionic
Reading

Slovenska oporba, koja se protivi ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom, smatra da je savjetodavni referendum koji predlažu vladajuće stranke 'manipulativan' i odbija ga prihvatiti ako se ne promijeni referendumsko pitanje.

'To je prijevara i manipulacija', izjavio je u utorak za televizijsku postaju A-kanal nekadašnji predsjednik parlamenta France Bučar, najoštriji kritičar odluke premijera Pahora da potpiše sporazum s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

'Referendumsko pitanje trebalo bi biti sasvim jasno, a ovako je riječ o manipulaciji', rekao je Bučar, koji je prije toga za najavljeni referendum Pahorovih stranaka rekao da je to 'politička diverzija', i 'prebacivanje odgovornosti' na birače zbog 'lošeg sporazuma'.

Referendumsko pitanje koje vladajuća koalicija namjerava postaviti biračima glasi jesu li za ratifikaciju arbitražnog sporazuma koji, kako se dodaje, arbitraži daje zadaću da odredi 'kontakt Slovenije s otvorenim morem'.

'Korektno pitanje na referendumu bilo bi: Jeste li za to da se arbitražni sporazum u cijelosti ratificira', rekao je u utorak poslije podne na konferenciji za novinare bivši predsjednik slovenske vlade i predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša.

Janša koji sporazum o arbitraži smatra lošim za slovenske interese i protivi se njegovoj ratifikaciji rekao je - reagirajući na prijedlog vladajućih stranaka - da bi sporazum o arbitraži trebalo objaviti u cjelini i onda na referendumu glasovati o njegovoj ratifikaciji također u cjelini. Janša je protiv toga da se u referendumskom pitanju ističe dio koji vlada smatra svojim argumentom da će Slovenija dobiti izlaz na otvoreno more.

'Velika svinjarija'

Negativno stajalište prema načinu na koji je vlada pristupilareferendumu o arbitražnom sporazumu iznio je u svojoj prvoj reakciji iZmago Jelinčič, predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) kojiocjenjuje da je riječ o 'velikoj svinjariji'.


Umjesto toga, Janša smatra da je potrebno istaknuti sve odredbe sporazuma, pa i one koje navode da će arbitraža o granici na kopnu i moru presuđivati po međunarodnom pravu i da će procesni rokovi za primjenu sporazuma početi tek nakon što Hrvatska s Europskom unijom potpiše pristupni sporazum kojim de facto postaje članicom EU-a.

Janša je podsjetio da je predsjednik slovenske vlade Borut Pahor ranije govorio kako će se granični spor s Hrvatskom riješiti prije njezina ulaska u EU ili barem usporedo s pristupnim pregovorima.

Ukoliko bi vladajuće stranke promijenile referendumsko pitanje i ako se obvežu da će poštovati rezultat referenduma, oporba će se odazvati na referendum, a u suprotnom će organizirati svoj i 'referendumska priča' će se nastaviti, rekao je Janša.

Vladin prijedlog o referendumu, koji bi bio savjetavan i neobvezujući, odbio je i predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav koji predlaže referendum na kojemu bi se glasovalo o tome smije li Slovenija dopustiti ulazak Hrvatske u EU prije nego što bude riješeno granično pitanje i prije nego 'vrati Sloveniji' teritorije za koje Žerjav smatra da pripadaju Sloveniji.

PAHOR: MOŽEMO REFERENDUM OTKAZATI

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u utorak da je spreman nagovoriti stranke u svojoj koaliciji da odustanu od prijeloga o održavanju savjetodavnog referenduma o arbitraži ako se i slovenska oporba obveže da neće tražiti zakonodavni referendum nakon ratifikacije sporazuma u parlamentu.

SWOBODA NIJE ZABRINUT

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je u utorak u Bruxellesu kako ne vidi razloga za zabrinutost zbog odluke slovenske vladajuće koalicije da sazove savjetodavni referendum o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom.

'Onima koji sada sazivaju referendum u interesu je da se sporazum podrži i ako bi se, nakon određenih objašnjenja, dobio pozitivan znak s hrvatske strane, to bi moglo pomoći pozitivnom ishodu referenduma u Sloveniji. Stoga nisam zabrinut, mislim da sa snažnom odlučnošću dvoje premijera možemo dobiti sporazum', rekao je Swoboda odgovarajući na pitanja je li zabrinut zbog razvoja događaja u Sloveniji u vezi s arbitražnim sporazumom.

'Mislim da je temeljna ideja sazivanja savjetodavnog referenduma da se iskoristi dobro raspoloženje u zemlji kako bi sporazum dobio potporu i ako Hrvatska prije toga dade jasan signal da je spremna ratificirati sporazum u svom parlamentu, dobili bismo dobar ishod', rekao je Swoboda, socijalistički zastupnik iz Austrije.