U BIH GNJEVNI NA HAAG ZBOG PLAVŠIĆ

Zločinci imaju bolja prava od žrtava

15.09.2009 u 12:46

Bionic
Reading

Predsjednica Udruženja 'Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe' Munira Subašić izjavila je da nije iznenađena današnjom odlukom Haškog tribunala (ICTY) da bivša predsjednica Republike Srpske (RS) Biljana Plavšić, nakon dvije trećine odslužene kazne, bude puštena na prijevremenu slobodu, te dodala da su takvu odluku 'mnogi tražili prema nekakvom njihovom pravilu'.

'Ovakva odluka Haškog suda nimalo me ne iznenađuje, a Plavšić je trebala dobiti najmanje doživotnu kaznu zatvora, jer je bila ključna osoba u organiziranju pogubljenja naše djece. Ona ima pravo na sve, a mi ni nakon 14 godina nemamo pravo na to da nađemo kosti naše djece. U posljednje vrijeme zločinci imaju bolje pravo nego žrtve. Pokušava se da se žrtve izjednače sa zločincima, a na kraju će se pokušati da zločinci budu žrtve, a žrtve zločinci, kazala je Subašić za agenciju ONASA

Žrtve rata vjeruju da je u posljednje vrijeme, od hapšenja Radovana Karadžića, Haški tribunal (ICTY) pod pritiskom onih zemalja koje su željele da nad nama izvrše genocid i agresiju, izjavila je za Agenciju ONASA predsjednica Udruženja 'Žena žrtva rata' Bakira Hasečić. 'Žalosno je da je to bila žena, žena zbog koje smo mi sistematski bile zlostavljane i silovane jer nismo pripadale njenom, srpskom narodu. Pitam se da li uopće ima pravde za žrtve, da li ćemo ikad doći do prave istine, s ciljem da se ovo ne ponovi nikome u svijetu', rekla je Hasečić.  Predsjednica Udruženja 'Žena žrtva rata' smatra ovu odluku sramotnom. 'Neka na sramotu služi Sudu, u kojeg smo vjerovali i davali punu podršku, i kao žrtve i svjedoci, da Biljana Plavšić zbog njenih godina bude puštena na prijevremenu slobodu, iako o tome nije razmišljala od 1992. do 1995. godine kao žena. Žalosno i tužno da kažu da se dobro ponašala. Vjerojatno je i tamo trebala klati, ubijati i silovati, kazala je Hasečić. Ona je istakla kako je danas jedan član sudskog vijeća, kojeg čine tri člana, bio protiv odluke o puštanju Biljane Plavšić na slobodu, jer nije surađivala s Tužilaštvom tokom procesuiranja i da tokom suđenja nije pokazala bilo kakvo pokajanje.

Pravni zastupnik BiH u tužbi protiv Srbije za genocid Sakib Softić
izjavio je da današnjom odlukom Haškog tribunala (ICTY), kojom je bivšoj predsjednici Republike Srpske (RS) Biljani Plavšić, nakon dvije trećine odslužene kazne, odobreno da bude puštena na prijevremenu slobodu, sud nije doprinio pomirenju među bh. narodima. 'Bez obzira na to koji su razlozi za takvo nešto, to ipak nije sretna odluka Haškog suda, jer je B. Plavšić priznala da je odgovorna za najstrašnije zločine koji su počinjeni na području BiH. Priznala je da je ona jedan od organizatora svih onih zala koja su se dešavala od 1992. godine' rekao je Softić.

Prema njegovim riječima, B.Plavšić je priznala da je odgovorna za zločin kao kompromis da ne bi odgovarala i za genocid, kao zločin nad zločinima, 'što ne znači da ona nije jedan od organizatora genocida u BiH'.'Ne mislim da će to nešto naročito doprinijeti procesu pomirenja na ovom prostoru, s obzirom da svaki zločin mora da prati i odgovarajuća kazna, a ukoliko se to ne desi, onda se žrtve osjećaju povrijeđenim i na određeni način izigranim. Vjerujem da među žrtvama genocida u BiH ta vijest neće biti dobro primljena', dodao je Softić. On smatra da nijedna druga društvena grupa, osim onih koje su zajedno sa Plavšić učestvovali u činjenju genocida u BiH, ovakvu vijest neće primiti bez osjećaja gnjeva.