GONG UPOZORAVA

Životopisi javnih dužnosnika moraju biti javni!

03.05.2012 u 17:56

Bionic
Reading

GONG od Hrvatskog sabora traži da prije rasprava i izbora kandidata za javne funkcije njihove životopise učini dostupnima javnosti te upozorava kako se 'Sabor u prethodnom mandatu pokazao nedosljednim u pravovremenom osiguravanju prava javnosti da zna potpune informacije o kandidatima za javne funkcije, a ni Upravni sud nije uspio učinkovito zaštititi to ustavno pravo'

GONG u današnjem priopćenju podsjeća da je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, prilikom izbora kandidata za Ustavni sud tijekom 2010. godine objavio životopise svih kandidata na internetskim stranicama Sabora (prvi krug i drugi krug), a Odbor za informiranje, informatizaciju i medije je, prilikom izbora članova Nadzornog odbora HRT-a tijekom 2011. godine, reagirao na zahtjev GONG-a za pristup informacijama, te omogućio uvid u životopise svih kandidata.

No, Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, prilikom izbora članova Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa tijekom 2011. godine, odbio je zahtjev GONG-a za objavom životopisa svih kandidata navodeći da sadrže osobne podatke. Nakon tužbe GONG-a, Upravni sud se složio da se osobni podaci ne mogu 'izdvojiti' od onih koji su bitni za buduće obnašanje javne dužnosti.

GONG smatra apsurdnim činjenicu da je Upravni sud potvrdio stav Hrvatskog sabora bez pravog testa javnog interesa kojim bi se odvagnula zaštita osobnih podataka u odnosu na interes javnosti što bi, ocjenjuje GONG, u konačnici moglo rezultirati prihvatljivim zacrnjivanjem osobnih podataka. Stoga je GONG podnio ustavnu tužbu, očekujući da će Ustavni sud u razumnom roku provesti pravi test javnog interesa.

'S obzirom na aktualno izvješće o provedbi prava na pristup informacijama u 2011. godini, jasno je da tijelo koje je odgovorno za nadzor (Agencija za zaštitu osobnih podataka) nema dostatne kapacitete ni zakonske mogućnosti za osiguranje provedbe Zakona o pravu na pristup informacijama. K tome, dodatno zabrinjava način izbora novog ravnatelja Agencije koji je odgovoran za zaštitu dva ustavna prava (zaštita osobnih podatka i pravo na pristup informacijama od javnog interesa)', ističe se u priopćenju.

Stoga GONG - imajući na umu dosadašnje reforme u cilju jačanja transparentnosti i izraženu političku volju nove vlasti za povećanjem otvorenosti te monitoring Europske unije radi osiguranja nepovratnosti pozitivnih promjena, traži osnivanje neovisnog tijela za zaštitu prava na pristup informacijama (uvođenje povjerenika), osiguravanje pristupa informacijama o kandidatima za javne funkcije (pravovremena objava životopisa kandidata treba postati dio standardne procedure prilikom izbora), te provođenje i argumentiranje rezultata testa javnog interesa na upravnim sudovima.