ŽIVUĆI CRVENI PLANET

Život na Marsu postoji, tvrde entuzijasti

03.10.2016 u 11:05

Bionic
Reading

Prema lovcima na neidentificirane leteće objekte i zaljubljenike u nama nepoznate oblike života izvan našeg domicilnog planeta, najnovija istraživanja na Marsu nedvojbeno dokazuju kako je Crveni planet nekoć bio prepun života, a pojedini oblici postoje i danas

Kako prenose internetski portali specijalizirani za svemirska istraživanja, američka svemirska agencija NASA najavila je kako planira poslati astronaute na Mars kako bi se uvjerila da je na Crvenom planetu moguć život. Takva misija, ističu spomenuti portali, trebala bi dokazati da je planet nekoć vrvio od nama nepoznatih oblika života, a te tvrdnje temelje na rezultatima koje je prikupilo NASA-ino vozilo rover koje je temeljito istražilo Mars.

Zaljubljenici u nepoznate oblike života tvrde kako je rover istražujući površinu Marsa detektirao oblike koji podsjećaju na ruševine naselja i spomenike, što ih pak navodi na zaključak kako je Crveni planet bio naseljen.

Iako se mnogi ne bi složili s tim zaključkom, entuzijasti tvrde kako i u NASA-i vjeruju da je Mars prije nekoliko milijuna godina bio pogodno tlo za život te kako je on svojom strukturom i atmosferom uvelike podsjećao na Zemlju. Te se tvrdnje temelje na prošlogodišnjem pronalasku tekuće vode na Marsu što ih upućuje na zaključak kako su na drugom planetu udaljenom od Zemlje davno postojali oceani, jezera i rijeke.

Entuzijasti potkrepljuju svoje tvrdnje dokazima o postojanju količina kisika na Marsu, a koje je predočila NASA te ističu kako je itekako moguće da su na tom planetu živjeli organizmi kakve susrećemo i na Zemlji.


Stoga oni željno iščekuju planirane misije poput ExoMars i Mars Sample Return koje bi trebale utvrditi postojanje života na Marsu.
Prema planovima, misija ExoMars koju zajednički razvijaju Europska svemirska agencija (ESA) i NASA-ine letjelice 2018. trebale bi potražiti biomarkere na Marsu, bilo one iz prošlosti ili iz sadašnjosti. Dva rovera s dvometarskom bušilicom koristit će se za prikupljanje podataka s raznih dubina Marsove površine na kojoj bi se mogla naći tekuća voda i gdje bi mikroorganizmi mogli preživjeti djelovanje kozmičkih zraka.

Misija Mars Sample Return trebala bi pak utvrditi postojanja života tako što bi prikupila primjerak tla s Marsa, vratila ga na Zemlju i ispitala. Međutim, još ostaje neriješen problem pružanja i održavanja života tijekom mjeseci putovanja s Marsa na Zemlju. Zadovoljenje nepoznatih prehrambenih i okolišnih potreba mogućih mikroorganizama također je problematično. Ako na Zemlju dospiju mrtvi organizmi, bit će vrlo teško utvrditi jesu li bili živi još kada su prikupljeni.