MAĆEHINSKI OBITELJSKI ZAKON

Živom blizancu očevo prezime, umrlom majčino

30.07.2012 u 10:04

Bionic
Reading

Priča Novog lista o paru iz Rijeke, čijem je mrtvorođenom djetetu matični ured zimus u matične knjige odbio upisati ime oca i očevo prezime, izazvala je reakciju i drugih parova kojima se dogodila ista, odnosno još apsurdnija situacija, koja pokazuje neviđenu krutost sustava. Drugom pak paru koji je imao nesreću da u 28. tjednu blizanačke trudnoće ostane bez jednog djeteta, matični ured je njihovom mrtvorođenom sinu odbio upisati očevo preizme te je rubriku namijenjenu ocu ostavio praznom

Naime, par iz Rijeke o kojem je pisao Novi list, došao je iz rodilišta, u kojem je njihovo dijete mrtvorođeno u 34. tjednu trudnoće, u matični ured, u kojem su na matični list djeteta upisali ime majke, djetetu čak dodijelili i OIB, ali su zato odbili upis oca i djetetu stavili majčino prezime.

Kako je to moguće? Prema jednoj, potpuno autističnoj odredbi Obiteljskog zakona iz 1998. godine, koja je u Zakonu ostala i nakon izmjena 2003. godine, roditeljstvo se ne može priznati nakon smrti djeteta, osim ukoliko to dijete nema vlastite potomke. Time se, kako pojašnjavaju u Ministarstvu socijalne politike, želi izbjeći manipulacije da, na primjer, roditelji priznaju svoje majčinstvo, odnosno očinstvo nakon smrti djeteta, kako bi, eventualno, naslijedili njegovu/njenu imovinu. Iz tog se razloga roditeljstvo može naknadno priznati samo ako preminulo dijete ima vlastite nasljednike, svoje potomstvo.

Apsurdne odredbe će se mijenjati

U najavljenim izmjenama Obiteljskog zakona koje se očekuju najesen nadležno Ministarstvo socijalne politike i mladih se obvezalo da će promijeniti ovu lošu odredbu koja je povrijedila mnoge.

Kako već rodilišta matičnim uredima prijavljuju rođenje djeteta, odnosno i mrtvorođenu djecu, u slučaju iz ove najnovije priče majci se njeno majčinstvo u matičnom uredu, početkom ove godine, priznalo, no rubrika namijenjena ocu ostala je prazna. Time je, požalio se Novom listu prvi par iz Rijeke, otac djeteta sveden na običnog, i to još anonimnog, donora sperme!

Nakon objave te sulude priče u redakciju Novog lista javio se i drugi par iz Rijeke s još apsurdnijom pričom. Naime, tom drugom paru je prije šest godina, u 28. tjednu blizanačke trudnoće, jedno dijete rođeno mrtvo, a drugo živo. Prvi je blizanac umro zbog problema sa srcem, koji nije ranije uočen, dok je drugo dijete, danas šestogodišnjak, rođen s velikim motoričkim poteškoćama. Roditelji su nakon nekoliko dana od poroda došli u matični ured prijaviti djecu, pri čemu je živorođeni sin u svom matičnom listu 'dobio' i majku i oca, kao i očevo prezime, a mrtvorođenom je upisana samo majka, djetetu je 'dodijeljeno' i njeno prezime, dok se, isti, otac nije mogao upisati!?

'Bili smo u šoku, što drugo!? Jedan je sin dobio oca i njegovo prezime, drugi je, njegov jednojajčani blizanac, dobio majčino prezime, i praznu rubriku namijenjenu ocu! Možete li zamisliti taj apsurd?!', požalio se novinarima par iz Rijeke.

Mrtvorođeno je dijete, kažu, sahranjeno u obiteljskoj grobnici svoga oca, i samo na nadgrobnoj ploči nosi očevo prezime, ne i u papirima.

Kako je moguće da ista službenica u matičnom uredu jedno dijete iz blizanačke trudnoće upiše pod jednim prezimenom, s navedenim ocem, a drugo pod majčinim prezimenom i bez oca, roditelji su pitali službenike u matičnom uredu. Odgovoreno im je, međutim, kako se matični ured mora držati slova zakona, odnosno ne smije priznati očinstvo nakon djetetove smrti, niti mu upisati očevo prezime. Na sud, kažu, neće, jer im je previše bolno i ovako, no pitaju se kako je moguće da očinstvo nad živim djetetom može priznati bilo tko, ako se tako izjasni u matičnom uredu, a u slučaju mrtvorođenog djeteta pravi otac ne može.

Tako su roditelji iz Rijeke, nakon smrti jednog sina, i rođenja drugog, teško bolesnog djeteta, dobili još i šamar administracije. Boljelo ih je, kažu, više negoli se to može zamisliti. Povrijeđeni su i poniženi, a sve zato, zaključuju, što se, ističu, 'majka država' prema ovakvim stvarima ponaša poput najstrože i najokrutnije – maćehe.