KAKO POMIRITI ZAVAĐENE?

Živo selo nudi rješenje mljekarske krize

19.10.2012 u 15:15

Bionic
Reading

Dok nezadovoljni mljekari prijete obustavom isporuke mlijeka s jedne strane, a Ministarstvo poljoprivrede poručuje da bi bilo kakve radikalne akcije donijele štetu i proizvođačima i prerađivačima te poziva na sporazum te dvije strane, iz skupine Živo selo koja okuplja poljoprivredne i makroekonomske stručnjake stiže preporuka kako riješiti problem mljekarstva, ali i govedarstva općenito. U Platformi nove politike govedarstva nude nekoliko mjera za moguće rješenje otvorenih pitanja

Za Živo selo nužno je, kroz dugoročne ugovore o zajamčenom otkupu po indeksiranim cijenama, ostvariti čim veću sigurnost otkupljivanja i stabilnost cijene mlijeka, čime bi se i stabiliziralo i samo tržište.

'Najoptimalnije i najlogičnije je da se Hrvatska uspoređuje s prosječnim promjenama na onom tržištu kome se organizacijski i komercijalno želi približiti, pa je nužno indeksirati cijenu mlijeka na razini 'EU 27' ili, još bolje, na razini 'EU 15', i to u razdoblju od šest do osam mjeseci', predstavio je jednu od mjera Miroslav Kovač iz skupine Živo selo prije nekoliko dana u HTV-ovim 'Plodovima zemlje'.

Po takvom prijedlogu, 'ublažavanje kratkoročnih skokova i padova cijena jednostavno se postiže primjenom indeksa npr. šestomjesečnih klizećih prosjeka', no ako se tržište stabilizira, a cijene prestanu oscilirati, duljina referentnog razdoblja može se i smanjiti.

Osim toga, predlažu se i intervencije države u cijenu mlijeka, i to po Zakonu o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda što se do sada, po navodima stručnjaka iz Živog sela, nije primjenjivalo.

'Nužna je i redovita isplata mlijeka proizvođačima, kontinuirana isplata poticaja koliko god je to moguće više i brže od strane ministarstva i države, potom i sklapanje ugovora između proizvođača i prerađivača mlijeka na razini države', predlaže još neke od mjera Kovač.

Sve mjere koje smatraju da bi mogle pomoći i mljekarima u Hrvatskoj, Živo selo predstavilo je u svojoj Platformi nove politike govedarstva