MILANOVIĆ NA VLADI

'Živimo u demokraciji i treba omogućiti prosvjede, ali...'

15.03.2012 u 19:24

Bionic
Reading

Vlada će uskoro donijeti nepopularne mjere za brodogradilišta, od kojih neka možda neće opstati, izjavio je premijer Zoran Milanović na početku današnje sjednice Vlade na kojoj su vladajući predložili djelomično otvaranje Markovog trga građanima nakon sedam godina zabrane bivše HDZ-ove vlasti, a o kojoj se odlučivalo i na Ustavnom sudu

'Nećemo ostati potpuno bez brodogradnje, ali odluke moramo donositi. Možda neka brodogradilišta neće opstati, ali mi smo Vlada lijevog centra i cilj nam je sačuvati socijalni mir', rekao je premijer, a premda je prvo istaknuo da kompromisa neće biti, dodao je da su mali kompromisi mogući.

Škverovi su, naime, gotovo neprestano vruća tema, a ako ne budu i privatizirani do 1. srpnja 2013., otići će u stečaj, čemu se žestoko protive sindikati i redovito najavljuju prosvjede. 'Brodogradnja je sustav koji 20 godina preživljava i stvara gubitke. Ostat će u Hrvatskoj, ali ne u ovom obujmu i ne na način kao do sada. Ova odluka neće biti svima po volji, ali takva nam je sudbina, što ćemo. Vlada mora očuvati socijalni moral, i takve se stvari ne smiju uništavati i kompromitirati', rekao je Milanović.

Netom prije sjednice u Banskim dvorima prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić susreo se s Dankom  Končarom iz Jadranskih ulaganja, te je kazao da Vlada ne mijenja svoju poziciju i da i dalje ostaju uvjeti koje su ponudili prije dvije godine, a ministar financija Slavko Linić, koji je ovih dana kritizirao Končara kao neozbiljnog partnera, poručio je investitorima da ne mijenjaju pravila u završnici igre

Vlada je na sjednici odlučila da pretplata za HRT bude 80, a ne 82 kune objasnivši da nije vrijeme za njezino podizanje te je usvojila izmjene Zakona o javnom okupljanju, javnom prosvjedu i mirnom okupljanju predloživši ograničenja okupljanja i prosvjedovanja na Markovom trgu na 10 metara od zgrada Sabora, Vlade i Ustavnog suda od 8 do 22 sata te broj sudionika na 1.500 osoba, a okupljanje će kao i inače, morati najaviti barem 48 sati ranije.

Grad Zagreb će u roku mjesec dana od stupanja zakona na snagu morati vodeći računa o povijesnim, arhitektonskim i kulutološkim posebnostima Markovog trga, vidljivo označiti prostor za održavanje mirnog okupljanja i prosvjeda na Trgu, čije je otvaranje Kukuriku svojedobno najavljivala u potpunosti.

'Hvala bogu, živimo u demokraciji i treba omogućiti prosvjed, ali postoje i neka objektivna ograničenja. Pred nekim zgradama vlada nije moguće ni pojaviti se ili prosvjedovati na 100 metara, pada mi na pamet Downing Street. Ovime ispunjavamo predizborno obećanje, ali zapravo više stav i mislim da je ovo demokratsko i razumno rješenje', izjavio je Milanović.

Sjednica Vlade