pod tepih

Živi zid traži zaustavljanje uvođenja eura

12.12.2019 u 12:33

Bionic
Reading

Živi zid je u četvrtak predstavio Deklaraciju o položaju hrvatske kune, kojom traže zaustavljanje pristupanja Hrvatske eurozoni s njenim trenutačnim uređenjem, te zaustavljanje uvođenja eura dok se ne stvore potrebne institucije koje štite slabije članice u uvjetima ekonomskih poremećaja

Predsjednik stranke i europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić za euro je na konferenciji za novinare u Saboru rekao da je zajednička valutna mina u suradnji europskih naroda i država.

"Kriza eura, koja je kod nas došla u nastupu velike svjetske krize 2007., pokazala je da je upravo euro bio faktor koji je posvadio europske narode i države“, istaknuo je Sinčić i dodao kako je euro prouzročio veliku štetu, pa je primjerice grčki BDP pao za čak 25 posto.

Nova ekonomska kriza već kuca na vrata

Sinčić upozorava kako nova ekonomska kriza već "kuca na vrata", da će monetarni problemi privremeno gurnuti pod tepih ponovno izaći na površinu, da se već se sada vide znakovi ekonomskog usporavanja u svijetu.

Ističe kako su upravo monetarna politika, kamatna stopa i tečaj uz fiskalnu politiku glavni alati da se Hrvatska te krize što prije oslobodi, ali da se uvođenjem eura gube ti alati, što nikako nije pozitivno za hrvatsko gospodarstvo.

U Živom zidu napominju da je od 2007. do 2013. BDP po stanovniku rastao samo u Njemačkoj što, po njima, govori da eurozona nije optimalno valutno područje. Tvrde i kako očuvanje monetarnog suvereniteta treba biti jedna od glavnih postavki, te pozivaju hrvatske intelektualce da ustanu i odupru se "monetarnoj okupaciji Hrvatske".

Deklaraciju su pisali intelektualci i ekonomsko stručnjaci

Za Deklaraciju kažu da su je pisali istaknuti intelektualci i ekonomski stručnjaci, pa traže saborsku raspravu, a zastupnike pozivaju da potpisom stanu iza nje.

Upozoravaju kako su u vrijeme ekonomskih poremećaja sposobnost država koje su uvele euro bitno smanjene u situacijama kada treba spašavati proizvodnju, izvoz i zaposlenost, kao ključnih ciljeva odgovorne ekonomske politike. To, dodaju, dokazuju znatno slabiji ekonomski rezultati zemalja eurozone tijekom prošle krize u odnosu na zemlje izvan eurozone.

Sinčić je na upit novinara komentirao i prvo financijsko izvješće nezavisnog predsjedničkog kandidata Mislava Kolakušića, koji je naveo da je do sada u kampanji potrošio samo 12 kuna za troškove bankovnog računa, rekavši da je Kolakušić odlučio da neće ulagati u kampanju.

Ocijenio je da je njegova kandidatura, koju podržava i Živi zid, nešto najbolje što može pridonijeti hrvatskom društvu i okupljanju trećeg puta.