poljoprivredni poticaji

Živi zid traži od DORH-a da istraži sumnjive poticaje bivšim Agrokorovim tvrtkama

12.04.2019 u 13:51

Bionic
Reading

Saborski Klub Živog zida u petak je pozvao DORH da istraži, kako kažu, protupravno i protuzakonito izvlačenje poljoprivrednih poticaja kroz sumnjiva upisivanja u ARKOD, sustav identifikacije zemljišnih parcela, optužujući tvrtku Belje plus u sastavu bivše Agrokor grupe da se bez ikakvog pravnog temelja upisala na posjede sad već bivše tvrtke Belje

Iz Živog zida su na konferenciji za novinare u Saboru podsjetili da se nakon gašenja Agrokora oko 33 tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta prebacuje na Fortenova grupu koja je preuzela Agrokorovo poslovanje, iako još uvijek nisu potpisani aneksi ugovora o najmu poljoprivrednog zemljišta s većinom općina i gradova.

Predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić izjavio je kako se tvrtka Belje plus upisala u ARKOD na zemljište koje je pripadalo Belju, iako za to nije imala uvjete. Prema Pravilniku o evidenciji upravljanja poljoprivrednim zemljištem, istaknuo je, potreban je dokaz o vlasništvu i posjedu, a za to treba i aneks ugovora koji ne postoji jer načelnici i gradonačelnici to još nisu potpisali, treba i i katastarski izvadak iz posjedovnog lista koji također ne postoji.

Podnesak DORH-u da istraži tko je ovo potpisivao u ime Belja i tko je iz Agencije to dozvolio

'Trenutačno je kao posjednik upisano Belje, ne Belje plus, dakle protupravno i protuzakonito su se upisali u ARKOD s ciljem da dobiju poticaje. Za to nisu imali pravnog temelja, pa pozivam DORH, a dat ćemo im podnesak, da istraži tko je to u ime Belja ovo potpisivao, kao i tko je to od strane Agencije za plaćanje poljoprivrednog zemljišta to dozvolio.Tražimo odgovornost direktora Belja plus', poručio je Sinčić.

Istaknuo je kako je pretvorba Agrokora bila povijesna prilika da se ispravi nepravda prema malim poljoprivrednicima zbog dobrih veza politike i Agrokora, 'ali to se ne radi niti to zanima ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, koji novim Fortenove tvrtkama želi dati sve što su imali pod Agrokorom, umjesto da se napravi novi plan gospodarenja zemljištem'.

Spornim smatra i novi Pravilnik koji je trenutno u pripremi, a u kojem pod potrebne dokaze o vlasništvu ili posjedu, uz ključne dokumente, piše 'i drugi', što tumači previše općenitim i 'potencijalnim otvaranjem Pandorine kutije te omogućavanjem daljnjeg pogodovanja'.

  • +12
Konferencija za medije Živog zida Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Agrokor je uzimao oko 150 milijuna kuna poticaja godišnje

Glavni tajnik stranke Tihomir Lukanić rekao je da je, prema nekim procjenama, Agrokor uzimao oko 150 milijuna kuna poticaja godišnje.

'Dok Vladini jastrebovi u javnost guraju tezu da je većina načelnika i gradonačelnika pristala i potpisala te anekse ugovora, mi dobivamo informacije s terena da to nije točno. U anketi koji smo proveli šest ih nije odgovorilo na upit, u Gradu Vinkovci su rekli da je nešto u procesu, a 22 grada i općine su odgovorili da nisu potpisali anekse', kazao je Lukanić.

Zapitao se i što mjesecima radi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje ne reagira na njihovu prijavu protiv premijera Andreja Plenkovića u slučaju Agrokor.

Sinčić je ponovno izbjegao odgovoriti na novinarska pitanja hoće li njegov stranački kolega Branimir Bunjac snositi posljedice u stranci ako se protiv njega pokrene kazneni postupak zbog prijetnji smrću pripadnicima saborske straže, rekavši tek: 'Pričekajmo da se dovrši taj proces, pa ćemo se onda fokusirati na tu problematiku i moći reći nešto više'.

Osvrnuo se i na nedopuštenu izbornu promidžbu SDP-ova Gordana Marasa u Saboru, ističući da on već mjesecima na laptopu ima natpis 'Biraj Marasa'. 'Uvjeren sam da je u trenutku kada je to učinio znao kakvo je mišljenje DIP-a i da je išao svjesno provocirati da skrene pažnju na sebe. Mi se ne namjeravamo u kampanji promovirati na taj način, plakatima u Saboru, jer smatramo to neprimjerenim i nepoštenim prema svim drugim kandidatima koji ne mogu doći u sabornicu', zaključio je Sinčić.