NAKON PREDSJEDNIČKIH IZBORA

Živi zid prestigao ORaH, HDZ i dalje najjača stranka

26.01.2015 u 19:56

Bionic
Reading

Hrvatska je u siječnju dobila predsjednicu, a prema raspoloženju birača i Živi zid kao treću političku opciju

Donosi to redovito istraživanje Dnevnika Nove TV, CROBAROMETAR, koje provodi IPSOS PULS. Istraživanje je provedeno od 1. do 15. siječnja na 967 ispitanika i zapravo je samo obuhvatilo predsjedničke izbore. Sve poslije, a vezano uz rast franka, Vladino zamrzavanje tečaja ili oprost duga, istraživanje nije obuhvatilo.

HDZ I DALJE NAJJAČA STRANKA

HDZ je najjača stranka i prvi izbor sa znatnom prednošću u odnosu na SDP. HDZ uživa potporu od 27,6 posto birača. SDP je druga stranka sa 21,2 posto. U siječnju su i jedna i druga stranka malo pojačale potporu birača.

HDZ-ov politički prostor među biračima, s obzirom na statističku pogrešku, je od 24,5 do 30,7 posto gdje mogu rasti ili padati.

SDP-ov je prostor rasta ili pada, ako se promatra i statistička pogreška, je od 18,3 do 24,1 posto.

ŽIVI ZID vs. OraH – TKO JE TREĆI IZBOR

Živi zid je u mjesec dana postao treći izbor sudeći po raspoloženju birača. Ivan Sinčić nakon predsjedničkih izbora toj je stranci očito priskrbio i veliku potporu. Imali bi 12,5 posto birača. Tako su s toga mjesta pomaknuli OraH koji uživa potporu 12,2.

Ovo je trenutačno raspoloženje birača, no sljedećih mjeseci vidjet će se po sudu birača postoji li prostor za daljnji rast ili jedne ili druge stranke, mogući pad ili 'cementiranje' dviju stranaka na trenutačnoj potpori.

OSTALE STRANKE – POSTOTAK, DVA

Bandićeva lista dobila bi 2,4 posto trenutačno među biračima. Slijedi BUZ s 1,7 posto, istu potporu ima i HSS. HNS je na 1,3 posto potpore birača, kao i HDSSB. Hrvatska zora je na 1,1 posto.

Ostale stranke imaju potporu od 1 posto - Laburisti, Grubišićeva lista, Reformisti. A ispod jedan posto su HSP, HSU, HSLS, HSP Ante Starčević, Hrast, IDS. Neodlučno je 8,5 posto birača.

HDZ-ova KOALICIJA NAJJAČA U HRVATSKOJ

HDZ-ova koalicija osam stranaka trenutačno uživa potporu od 31 posto birača. SDP-ova koalicija četiriju stranaka može računati na potporu 25,1 posto birača.

HDZ-ova koalicija, s obzirom na statističku pogrešku, ima prostor od 27,7 do 34,3 posto gdje može rasti ili padati. SDP-ovoj koaliciji pak prostor pada ili rasta je od 22 do 28,2 posto.

No i u desnoj i u lijevoj koaliciji zapravo su politička snaga samo HDZ i SDP.

BORBA ZA TREĆE MJESTO

OraH i Živi zid vodit će borbu i za treće mjesto između brojnih saveza koji su sklopljeni ili će se sklapati. OraH bi dobio potporu od 13 posto, a Živi zid od 11,7 posto potpore birača.

Bandićeva lista uživa potporu od 2,9 posto, a Savez za Hrvatsku od 2,1 posto. No kako djeluju regionalno, mogli bi odigrati i značajnu ulogu na nacionalnoj razini. Ostale opcije kao Grubišićeva lista, Laburisti, Reformisti su od 1,5 do 1,1 posto, a Nacionalni forum, SDSS i druge stranke ispod 1 posto. Neodlučnih birača je 8 posto.

IZBORI ZAUSTAVILI PESIMIZAM GRAĐANA

Hrvatska, smatraju građani, ide u lošem smjeru godinama, ali je nakon 8 mjeseci prvi put počeo i padati broj onih koji misle tako. Trenutačno je 77 posto građana pesimistično, a optimistično je njih 17 posto. I tu se dogodilo da prvi put nakon osam mjeseci raste broj optimista. Ne zna ili nema stav 6 posto birača.

HDZ-ovi birači, pod utjecajem predsjednice, ali i birači ostalih stranaka, očito i Živog zida, bili su ključni da se u 30 dana zaustave i lagano preokrenu trendovi pesimizma i optimizma.

VLADU PODUPIRE SVAKI PETI BIRAČ

Vladine politike odavno nisu popularne, trenutačno poteze Banskih dvora podupire 19 posto birača. A ne podupire njih 75 posto. Nema stav ili ne zna njih 6 posto. Nezadovoljstvo je stalno prisutno, utjeha Banskim dvorima može biti da ne raste broj nezadovoljnih birača.