nezakonite radnje

Živi zid optužio Brodosplit i HBOR za nezakonite radnje, DIV grupa sve odbacila

30.07.2019 u 13:09

Bionic
Reading

Živi zid optužio je u utorak tvrtku Brodosplit za nezakonite radnje odnosno nenamjensko trošenje kredita, a Hrvatsku banku za obnovu i razvitak (HBOR) za pogodovanje Brodosplitu, na što je odmah reagirala DIV grupa odbacivši sve optužbe

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na konferenciji za novinare ispred zgrade Hrvatske banke za obnovu i razvitak ustvrdio je da se u HBOR-u danas odvija kriminal težak 162 milijuna kuna, odnosno održava sjednica Nadzornog odbora HBOR-a na kojoj će se raspravljati o isplati druge tranše kredita Brodosplitu za koju kaže da je nezakonita jer nije prikupljena sva pravno potrebna dokumentacija i odobrenja.

Sinčić je podsjetio da je prošle godine tvrtki Polaris Exploration Inc u vlasništvu Tomislava Debeljaka koja ima sjedište na Marshallovim Otocima dodijeljen kredit od 649 milijuna kuna u četiri tranše, a da bi se danas trebalo odlučivati o davanju druge tranše tog kredita.

Tvrdi da je uvjet za odobrenje te tranše pozitivno mišljenje državne tvrtke Hrvatska brodogradnja-Jadranbrod koja ima zadaću kontrolirati troše li se sredstva namjenski i kontrolirati izgradnju broda, a da tog mišljenja u ovom slučaju nema.

'Zašto Debeljak nije angažirao Hrvatsku brodogradnju-Jadranbrod? Zato što se boji stručnog tijela koje mu je već dalo 60-ak negativnih mišljenja od 2013. do 2018. godine', kazao je Sinčić. Ustvrdio je kako Debeljak očito 'opstaje, pliva i pluta' zahvaljujući dobrim vezama u Ministarstvu gospodarstva, političkim vezama te da je očito iznad zakona.

Predsjednik Živog zida pozvao je zato premijera Andreja Plenkovića da očisti Ministarstvo gospodarstva od ljudi koji pogoduju Tomislavu Debeljaku.

'Brodosplit je budući Agrokor i budući Uljanik', ustvrdio je Sinčić i dodao da će o svemu obavijestiti Europsku komisiju, OLAF i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) .

Nakon konferencije Živog zida izjavu je odmah dao član Uprave DIV grupe Darko Pappo koji je odbacio sve optužbe na račun Brodosplita istaknuvši da Brodosplit i sva druga poduzeća unutar DIV grupe rade sukladno zakonima i propisima.

'Ova današnja presica je samo još jedan u nizu pokušaja da se Brodosplit uništi i ta njihova organizacija koristi sve mogućnosti da nam našteti i da dovede do propasti cijelu grupu koja zapošljava preko 3500 ljudi, izvozi, uplaćuje poreze i doprinose i hrani hrvatsko gospodarstvo', kazao je Pappo.

Pappo je također izvijestio da je DIV grupa prije desetak dana podnijela kaznenu prijavu protiv Ivana Vilibora Sinčića i Vladimire Palfi sa sumnjom u političku korupciju, trgovanje utjecajem te da također očekuju reakciju Državnog odvjetništva.

Što se tiče kredita HBOR-a kazao je da je Brodosplit prije dva mjeseca isporučio jedan brod, te da se upravo gradi drugi i da očekuju nastavak financiranja bez zadrške. Riječ je o brodu kojem je krajnji kupac američka tvrtka i o kojem se govorio kao najvećoj američkoj investiciji u Hrvatskoj, dodao je Pappo.

Odbacio je optužbe da je Brodosplit novi Agrokor ili Uljanik. 'Mi smo uspješno restrukturirali Brodosplit i sve to je potvrđeno od strane Europske komisije. Očito neki kojima je Sinčić instrument ili glasnogovornik ne mogu se s time pomiriti jer tu je puno interesa', rekao je Pappo.

Na upit zašto nisu kontaktirali tvrtku Hrvatska brodogradnja Jadranbrod, kazao je da prema ugovoru oni ni na koji način nisu uključeni u nadzor kredita.