UKRAJINSKI VELEPOSLANIK O MIGOVIMA

'Živčani su jer im nismo dali maznuti 5 milijuna eura od Hrvatske'

23.03.2016 u 10:18

Bionic
Reading

Oleksandr Levchenko, ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj gostovao je na televiziji N1 gdje je komentirao navodnu aferu oko hrvatskih borbenih zrakoplova. Kaže da Ukrajina podupire istragu, i siguran je da će se demantirati ovaj skandal

Naime, Jutarnji list je objavio kako Vojna policija provodi veliku istragu o remontu hrvatskih borbenih zrakoplova MiG-21 u Ukrajini zbog utvrđenih nepravilnosti, te da postoji sumnja u korupciju. Uskok je u utorak potvrdio da u suradnji s vojnom policijom i policijskim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi izvide, odnosno kriminalističko, istraživanje remonta i nabave borbenih zrakoplova MiG-21. Levchenko je kritizirao novinara Krešimira Žabeca zbog načina na koji je iznio neke stvari, kao i Jutarnji list.

'Vi imate stručnjaka za zrakoplovstvo, a koji je lobirao za rumunjsku tvrtku, a sad tvrdi da je neovisan. Drugo, mi smo obavili remont deset puta bolje nego oni za bivše zrakoplovstvo. Ovo je nevjerojatno za tako nisku cijenu što su uradili ukrajinski stručnjaci', rekao je Levchenko za N1. Kazao je da će sve nepravilnosti koje Jutarnji provjeriti, ali se i zapitao tko će odgovarati za nanesenu štetu ugledu Ukrajine i tvrtci koja je najbolja u remontu migova?

'Aerostar, kojeg zastupa i Žabec u Jutarnjem, počne govoriti protiv ukrajinske tvrtke, okej, mi ćemo to provjeriti, pobili smo ih i prije dvije godine, ali tko će namiriti štetu našem ugledu?", rekao je ukrajinski veleposlanik.

Kaže da je Hrvatsku manje od 14 milijuna eura koštalo 12 zrakoplova, i da je to nevjerojatno povoljna cijena za takve zrakoplove. 'Premijer je jučer bio u Svetoj Nedelji i gledao auto od milijun eura, svaki zrakoplov parira američkom F16, a jedan F16 je skuplji od ovog projekta više puta", usporedio je cijenu zrakoplova s automobilom, aludirajući na posjet premijera Tihomira Oreškovića Rimac Automobilima.

Zaključio je da je hrvatska država prošla nevjerojatno dobro u tom poslu.

'Pitanje je imidža Ukrajine. Tražit ću odgovornost i Krešimira Žabeca, nismo tražili odgovornost prije dvije godine kad smo ga pobili u njegovoj tzv. argumentaciji. Tražit ćemo da se ispriča Ukrajini."Rekao je da ne vjeruje da je bilo lažnih podataka, i neka to provjeri stručno povjerenstvo, ali da se onda izađe s tim tko je za koga lobirao. On lobira za drugu tvrtku koja je lošija, sad ćemo vidjeti i to. Pripremljena je to akcija za koju netko mora odgovarati', naglasio je.

'12 aviona za 14 milijuna. Ugovor je za RH bio je jeftiniji za 5 milijuna eura od druge opcije. Oni su živčani jer im nismo dali maznuti tih 5 milijuna eura od Hrvatske. Ako netko utvrdi da treba, popravit ćemo ih, to za sada nitko nije utvrdio', kaže Levchenko. 'Oni lete, borbeni su, jeftini i modernizirani. Zrakoplovstvo je skupo, a ovaj projekt je relativno jeftin. Ukrajina je spremna i otkupiti ovih 12 zrakoplova od Hrvatske vojske ako će biti potrebno', rekao je gostujući u Novom danu televizije N1.