a snijeg?

Zima se opet sprema ugristi: U četvrtak krećemo u minuse, razlika u temperaturi zraka bit će veća od 20 °C

08.02.2021 u 13:35

Bionic
Reading

Nakon rekordne južine zima se vraća na velika vrata. Iako su prognostički modeli za drugu polovinu tjedna najavljivali sibirsku hladnoću, nećemo ići u ekstreme. Hladno će ipak biti, i to danima, u minus bi temperatura mogla ići i na dalmatinskim otocima, a past će i nešto snijega, no samo u četvrtak

'Svaki izlaz modela ublaži nadolazeće zahladnjenje za 1-2 °C, ali i skrati njegovo djelovanje. Jutros tako znamo da će vrlo hladno vrijeme potrajati četiri, pet dana, kao i to da glavnina polarnog zraka neće do Sredozemlja, već će se držati Poljske i Ukrajine. Noći će biti vrlo hladne i uz obalu, stoga zaštite biljke! Oko 17. i 18. veljače izgledno je postupno zatopljenje, a u tom periodu raste i mogućnost oborina', javljaju na Istrametu.

Svaki izlaz modela ublaži nadolazeće zahladnjenje za 1-2 °C, ali i skrati njegovo djelovanje. Jutros tako znamo da će...

Objavljuje IstraMetNedjelja, 7. veljače 2021.

Do naglog zahlađenja će naime doći u noći sa srijede na četvrtak. Ovaj hladni val nakon južine donijet će značajan pad temperature zraka. Tako će recimo u Sisku, u kojem je nekidan izmjereno čak 18 °C, temperatura zraka pasti za više od 20 °C.

'Znatno zahlađenje od četvrtka je potvrđeno. Vrlo hladan drugi dio tjedna, ali to će biti generalno suha hladnoća, uz pretežit utjecaj anticiklonalnog polja dok je ciklogeneza moguća oko Jonskog mora, zasad s umjerenom vjerojatnošću. Ako je bude, ta ciklona neće donijeti oborine osim možda krajnjem jugu regije (Crna Gora, Kosovo, Makedonija...). Očekujte i mnogo bure koja će povećavati osjećaj hladnoće. Jutarnji minusi svuda uz obalu, vjerojatno i na većini otoka. Dnevne temperature na kopnu ispod ništice konstantno i tijekom najtoplijeg dijela dana od petka nadalje. Moguće temperature ispod nule sredinom dana i ponegdje na sjevernom Jadranu (umjerena vjerojatnost ostvarenja). Kako god, loše vijesti za vegetaciju koja je već krenula u dobrom dijelu regije, ponukana visokim temperaturama ovih dana', javljaju pak MeteoAdriatic na svojem Facebooku.

Današnji 12Z proračuni (koji su dosad izašli): Znatno zahlađenje od četvrtka je potvrđeno; vrlo hladan drugi dio tjedna,...

Objavljuje MeteoAdriaticNedjelja, 7. veljače 2021.

Dalmacija danas pak javlja da će čak tri ciklonalna centra prijeći preko Jadrana u prva tri dana novoga tjedna. 'To će nam osigurati puno kiše, ali i visoke temperature zraka u prvom dijelu tjedna', pišu. Drugi dio tjedna donosi prestanak kiše, ali i povratak zime, i to – na velika vrata. Dani vikenda donose mraz čak i uz obalu i na otocima. Vrijeme je da se zaštite biljke, ali i vodovodne cijevi. Srijeda donosi pretežno oblačno vrijeme. Kiša će biti česta, a lokalno može pasti preko 20 litara po kvadratnom metru. Puhat će jako jugo s olujnim udarima, a popodne su ponegdje na moru mogući i orkanski udari. Navečer jugo u okretanju na oštro i lebić. Toplo, uz najviše dnevne temperature od 14 do 19°C.

  • +14
Sunčan zimski dan u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunović / CROPIX

Oblačno će biti još u četvrtak ujutro. Bit će kiše, ali i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Kiša će u planinama prijeći u snijeg, a pri kraju oborine susnježica je moguća i u nižim predjelima. U drugom dijelu dana prestanak oborina. Zapuhat će umjerena bura, podno Velebita jaka do olujna. U početku toplo, popodne i osobito navečer osjetan pad temperature zraka. U petak će biti djelomično sunčano i suho.

Drugi dio tjedna donosi prestanak kiše, ali i povratak zime i to - na velika vrata. Dani vikenda donose mraz čak i uz obalu i na otocima. Vrijeme je za zaštiti biljke, ali i vodovodne cijevi

Objavljuje CrometeoNedjelja, 7. veljače 2021.

Malo snijega može biti u graničnom području s BiH. Puhat će umjerena bura s jakim udarima. Osjetno hladnije, uz najviše dnevne temperature zraka od 7 do 12°C. Subota će biti djelomično sunčana i u većini predjela suha. Malo snijega moguće je uz granicu s BiH. Puhat će umjerena, navečer i jaka bura. Podno Velebita bura će biti olujna. Temperature zraka bit će u daljnjem padu pa će najviše dnevne temperature zraka biti od -2°C ponegdje u Zagori do 5°C ponegdje na otocima. Navečer posvuda mraz, uključujući otoke. Zbog vjetra će osjet hladnoće biti izražen.

Nedjelja donosi pretežno vedro vrijeme. Ujutro jaka bura, popodne će slabjeti. Jutro vrlo hladno s temperaturama od -10 do 0°C, a najviše dnevne bit će od -2 do 4°C. Vrlo hladno bit će i sljedeći tjedan.