izrael

Židovski doseljenik osuđen zbog ubojstva palestinske obitelji na Zapadnoj obali

18.05.2020 u 11:53

Bionic
Reading

Izraelski sud osudio je u ponedjeljak židovskog doseljenika zbog ubojstva palestinskog para s djetetom u srpnju 2015., a slučaj u kojemu je bacio zapaljivu bombu u njihov dom izazvao je zgroženost i međunarodnu osudu

Amiram Ben-Uliel, tada star dvadeset godina, bacio je zapaljivu bombu u dom palestinske obitelji u selu Duma na Zapadnoj obali blizu Nablusa. Ali Davabša, star 18 mjeseci, i njegovi roditelji u trenutku izbijanja požara spavali su u svojoj sobi. Ali je živ izgorio u napadu, dok su njegovi roditelji nešto kasnije podlegli ozljedama. Alijev tada četverogodišnji brat teško je ozlijeđen, ali je preživio.

Ekstremistički doseljenik htio se osvetiti zbog ubojstva Izraelca mjesec dana ranije. Utvrđeno je da glavni osumnjičenik nije bio član terorističke organizacije, stoji u priopćenju suda vezano uz osudu. Pomoćnik Ben-Uliela u ovom napadu, koji je u vrijeme njegova počinjenja bio maloljetan, prošle je godine sklopio sporazum s tužiteljstvom.

Husein Davabša rekao je novinarima na sudu da je 'zadovoljan' s presudom, ali da mu ona neće vratiti kćer, zeta i unuka. Sada devetogodišnji Ahmed Davabša, koji je preživio napad s jakim opeklinama, ispitivao je 'svaku noć' svog djeda gdje su njegovi majka, otac i brat. 'Ova presuda ne olakšava moj odgovor njemu', kazao je Husein Davabša za Times of Israel.

Dodao je kako se nada da će ova presuda biti upozorenje te je pozvao Izrael da sudi svim pomoćnicima u zločinu.

Odvjetnici Ben-Uliela rekli su da će se žaliti na presudu, a palestinski predsjednik Mahmud Abas prethodno je napad nazvao 'zločinom protiv čovječnosti'.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u vrijeme zločina da je prestravljen napadom te ga je nazvao 'osvetoljubivim i strašnim terorističkim činom u svakom pogledu'. Sud u gradu Lodu, jugoistočno od Tel Aviva, objavit će kasnije kompletnu presudu.