POSAO JE POSAO

Židovske kapice izrađuju Palestinke

23.08.2009 u 11:34

Bionic
Reading

Jedno od najtradicionalnijih obilježja židovstva, židovske kapice ili jarmulke na jidišu, na Zapadnoj obali u kućnoj radinosti začudo izrađuju Palestinke.

Stotine žena kačkaju te kapice u selima kao što je Deir Abu Meshal, i time se bave već oko 40 godina. Gotovo svaka kuća u tom selu zapadno od Ramale, u kojem živi 3.000 ljudi, izrađuje kapice.

Palestinke naprave oko pet kapica dnevno, a svaka košta oko 12 šekela (3 američka dolara).

Kipa (hebr. kupola) je hebrejski naziv za kapicu, koja se na jidišu naziva jarmulke ili rijeđe kopel. Židovski zakon nalaže muškarcima da pokrivaju svoju glavu kao znak poštovanja i bogobojaznosti za vrijeme molitve i dok se izgovara Božje ime prilikom govorenja blagoslova, učenja i za vrijeme boravka u sinagogi ili ješivi. Ova praksa vuče svoj korijen još iz biblijskih vremena, kada je svećenicima u Hramu bilo naloženo da pokrivaju svoje glave.

Kod Židova hasida običaj je nositi tradicionalnu crnu kipa, no mnogi Židovi nose kapice različitih boja i kreacija. Za vrijeme Velikih blagdana mnogi nose bijele kipot. Neke zajednice razvile su kreacije kipa koje su vrlo zahtjevan umjetnički rad.