'ZADIRANJE U LJUDSKA PRAVA'

Židovska općina Zagreb protiv referenduma o braku

15.11.2013 u 13:31

Bionic
Reading

'Referendumsko pitanje je zadiranje u prava manjina te takvoj odredbi nije mjesto u Ustavu RH', priopćili su iz Židovske općine Zagreb

Iz Židovske općine Zagreb, najbrojnije zajednice Židova u Hrvatskoj, ističu kako se ne slažu sa zajedničkom izjavom predstavnika vjerskih zajednica kojom se podupire referendum za brak i tzv. ustavna zaštita braka te kažu da njihov predstavnik, Luciano Moše Prelević, glavni tajnik Hrvatske, zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao nazočiti.

'Kao vjerska i manjinska zajednica, mišljenja smo da je referendumsko pitanje zadiranje u prava manjina, te da takvoj odredbi nije mjesto u Ustavu RH i suprotno je članku 3. Ustava. Iako unutar naše zajednice ne promoviramo istospolne brakove, poštujemo pravo pojedinca i manjinske skupine na samoodređenje.

Zalažemo se za građansku državu, uvažavanje različitosti i jednakost svih ljudi pred zakonom. Vrlo smo osjetljivi na smanjivanje prava bilo kojoj manjini, te s obzirom na iskustvo Holokausta koje imamo i kako je započeo, takav postupak smatramo izrazito opasnim. Posljedice u konkretnom slučaju mogle bi biti ozbiljne i dalekosežne za naše cjelokupno društvo', stoji u priopćenju Židovske općine Zagreb.