PAPA USTVRDIO

Židovi nisu krivi za Isusovu smrt

10.03.2011 u 17:42

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. u svojoj najnovijoj knjizi, puštenoj u prodaju u četvrtak, osudio je nasilje počinjeno u Božje ime i ustvrdio da Židovi nisu krivi za Isusovu smrt

'Isus iz Nazareta - od ulaska u Jeruzalem do uskrsnuća', drugi svezak planirane trilogije o životu Isusa Krista, vrlo je teološka i akademska, u detalje razrađena priča o zadnjem tjednu Isusova života.

Knjiga je tiskana u 1,2 milijuna primjeraka na sedam jezika. Ima 350 stranica i više je nalik seminarskom radu nego djelu namijenjenom masama. Prepuna je citata iz Biblije i referenca na druge teologe, povjesničare i rimokatoličke pisce.

U jednom poglavlju Papa piše kako nema opravdanja za nasilje koje se provodi u Božje ime, što je tvrdnja koja se jednako može primijeniti na današnji militantni islamizam kao i na nasilje koje je u širenju vjere u prošlosti provodila sama Katolička crkva.

'Okrutne posljedice vjerom potaknutog nasilja svima su više nego vidljive. Nasiljem se ne gradi Kraljevstvo Božje, kraljevstvo čovječnosti', piše Benedikt XVI

No dio knjige koji bi mogao imati najdalekosežniji učinak na odnose katolika s drugim vjerskim zajednicama je onaj u kojem Papa podrobno izlaže događaje oko Kristova suđenja pred rimskim guvernerom Poncijem Pilatom i njegove smrtne presude, u kojoj za njega ne postoji kolektivna židovska krivnja.

Nakon Drugog vatikanskog koncila (1962-1965), koji je službeno oslobodio židovski narod svake odgovornosti za razapinjanje Isusa na križu, Benedikt XVI. prvi je papa koji je ovako detaljno raščlanio i usporedio različite novozavjetne izvore koji govore o smrtnoj presudi koju je Isusu odredio rimski guverner Poncije Pilat, zaključivši kako je optužba protiv židova neutemeljena.

Papa tvrdi da izraz 'židovi', kojim se služi evanđelist Ivan, 'ni na koji način ne označuje izraelski narod općenito', a 'još je manje 'rasistički', jer je i 'Ivan bio Izraelićanin, kao i Isus i njegovi sljedbenici'. Taj izraz ima 'precizno i strogo ograničeno značenje' i odnosi se na 'aristokraciju u hramu', koja je željela smrtnu presudu za Isusa zato što se on proglasio židovskim kraljem i prekršio židovske vjerske zakone, ističe Benedikt XVI.

Uloga židova u Kristovoj smrti uzrok je velikih napetosti s katolicima koji su ih stoljećima optuživali za 'bogomorstvo', pa je Papina teza naišla na pohvale iz židovskih krugova u svijetu.

'Vaša Svetosti, upućujem vam pohvale zbog toga što ste u novoj knjizi snažno odbacili lažnu optužbu koja je stoljećima bila temelj mržnje prema židovskom narodu', poručio je papi Benediktu XVI. u pismu izraelski premijer Benjamin Netanyahu