DVA DANA ROŠ HAŠANE

Židovi čekaju novu godinu

08.09.2010 u 13:28

Bionic
Reading

Židovi diljem svijeta počeli su se pripremati za trotjedno razdoblje 'velikih židovskih blagdana', koje počinje u srijedu zalaskom sunca i dolaskom nove godine - Roš hašane

Po židovskom kalendaru, koji je kombinacija solarnog i lunarnog kalendara i po kojem dan počinje zalaskom sunca, četvrtak je prvi dan nove 5771. godine.

Većina od 5,77 milijuna Židova u Izraelu i osam milijuna diljem svijeta počet će novu godinu tradicionalnim svečanim večerama, tijekom kojih se, među ostalim, jabuka umače u med, što je simbol nade u slatku godinu.

Židovi jedan drugome tradicionalno požele 'Šana tova', to jest 'dobru godinu', ali ne pale vatromet i ne odbrojavaju, kao što je to običaj na Zapadu tijekom dočeka nove godine.

Židovska proslava ili Roš hašana traje dva dana, od zalaska sunca u srijedu do zalaska sunca u petak, i obilježava početak desetodnevnog razdoblja molitve, introspekcije i kajanja, koje kulminira postom na Jom kipur, Dan pomirenja, najsvetiji i najtužniji dan židovskog kalendara, kada se Židovi sjećaju svojih pokojnika.

Toga dana Izrael praktički miruje, ulice i autoceste su prazne, a Židovi vjernici taj dan provode u molitvama, tražeći oprost od Boga i ljudi zbog grijeha koje su počinili protekle godine.

Izraelska vojska u srijedu je zatvorila Zapadnu obalu da se spriječe mogući napadi palestinskih ekstremista tijekom židovskih blagdana, javlja agencija dpa.