PALESTINCI PLJESKALI PAPI

'Zid je simbol mrtve točke za Izraelce i Palestince'

13.05.2009 u 21:15

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. u srijedu je obišao zid, koji je Izrael izgradio oko Zapadne obale, i nazvao ga simbolom 'mrtve točke' odnosa između Izraela i Palestinaca zatraživši od obiju strana da prekinu 'spiralu nasilja'

BETLEHEM - 'Iznad nas je uočljiv podsjetnik na mrtvu točku na kojoj su izraelsko-palestinski odnosi - zid', rekao je Papa u govoru u izbjegličkom logoru blizu Betlehema.

'Iskreno molimo za završetak neprijateljstava koja su uzrokovala gradnju zida', rekao je Papa s pozornice postavljene preko puta osam metara visoka zida i izraelske promatračnice.

Papine riječi upravo su ono čemu su se Palestinci nadali od njegova jednodnevna posjeta Zapadnoj obali koja je pod izraelskom okupacijom.

Papa njemačkog podrijetla, kritiziran u Izraelu zbog, kako ocjenjuju Židovi, nedostatka osobnih osjećaja u izjavama o holokaustu, nastojao je naglasiti da sukob uključuje dvije strane i zatražio postizanje pravedna i trajna mira.

'Na objema stranama zida potrebna je velika hrabrost ako se želi nadvladati strah i nepovjerenje, ako se hoće oduprijeti želji za osvetom zbog gubitka ili povrjede', rekao je.

'Mora postojati spremnost na odvažne i domišljate pothvate prema pomirbi. Ako svatko ustraje prvo na ustupcima od drugoga, rezultat može biti samo mrtva točka', dodao je.

Papa je i prije u govoru rekao da 'želi izraziti svoju solidarnost sa svim Palestincima bez domova koji žude za povratkom svojim rodnim mjestima ili da trajno žive u vlastitoj domovini' za što je dobio pljesak okupljenih Palestinaca kojima se prije toga obratio palestinski predsjednik Mahmud Abas. Papa se ipak suzdržao od potpune potpore zahtjevu iseljenih ili izbjeglih Palestinaca da dobiju pravo preseliti se u Izrael.