ISPIT SAVJESTI

Zgražavanje naše svagdanje

15.12.2008 u 15:20

Bionic
Reading

Ako netko misli da je skandaloznije ispaliti čep iz zadnjice nego prikrivati silovatelje djece, taj zaista zaslužuje da se nad njim čovjek ozbiljno zgrozi

Javnost je, kažu, zgrožena performansom Prlje i Mrle, članova Leta 3, koji su u nedjelju popodne, 'u obiteljskom terminu' ispalili plutene čepove iz stražnjica u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2', urednika i voditelja Aleksandra Stankovića.

Javnost, međutim, nije zgrožena nedjeljnom propovijedi nadbiskupa Josipa Bozanića u kojoj je rehabilitirao Jelenu Brajšu, bivšu ravnateljicu zagrebačkog Caritasa.

U Caritasu su, podsjetimo, za Brajšina mandata zlostavljani malodobnici, Brajša je smijenjena, a u njezinu je domu pronađen i dnevnik jednog zlostavljača. No, dokaza da je Brajša kazneno odgovorna nije bilo, premda je 'zapovjedna odgovornost' nesumnjiva; zbog toga je, uostalom i smijenjena.

Javnost, recimo, nikada nije bila jako zgrožena stadionskim i koncertnim ustašlucima, saborskim beneficijima, ratnim zločinima 'svoje' strane. Zapravo, beskrajan je popis onoga nad čime se ovdašnja javnost, sasvim neopravdano, propustila zgražati.

Sankcionirati Stankovića zbog ugošćavanja dvojice riječkih otkačenjaka značilo bi dva čepa u njihovim anusima promovirati u jedan od većih državnih problema. Živimo u zemlji bez proizvodnje, u zemlji u kojoj se uskoro vjerojatno gasi dobar dio brodogradilišta i u kojoj nitko ne može prognozirati kako će se živjeti u idućoj godini, ali je vjerojatno da se neće živjeti lagodno.

Stanković je zasigurno imao i umnijih gostiju, ali gore od zgražanja nad Letom 3 jest nezgražanje nad svim ozbiljnim užasima koje smo ovdje pobrojali. Uostalom, ako netko misli da je gore ispaliti čep iz zadnjice nego silovati malodobno dijete, taj zaista zaslužuje da se nad njim čovjek ozbiljno zgrozi.