novo zaduženje

ZET će dignuti kredit za žičaru od 450 milijuna kuna

23.10.2019 u 15:17

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba donijela je većinom glasova, 26 za i 18 protiv, odluku prema kojoj Grad može dati jamstvo tvrtki u svom vlasništvu za zaduženje s dosadašnjih 50 na 550 milijuna kuna

U obrazloženju odluke navodi se da se ZET planira zadužiti za financiranje izgradnje Žičare Sljeme, a Nastavni zavod za hitnu medicinu za nabavu sanitetskih vozila. U kojem omjeru bi išlo zaduženje, u odluci nije navedeno, ali je iz Grada naknadno objašnjeno da se ZET planira zadužiti za 450, a Nastavni zavod za 50 milijuna kuna.

U raspravi koja prethodila Anka Mrak Taritaš (GLAS) ustvrdila je da će s prethodnim ovogodišnjim jamstvima ona dosegnuti 1,09 milijardi kuna.

Matej Mišić (SDP) naveo je da ne zna ni za jednu žičaru u svijetu koja košta 560 milijuna kuna.

'Možemo li išta financirati iz proračuna, a da se za to ne diže kredit? Riječ je o 12 godina starom projektu - zašto se u 12 godina nije osigurao novac? Sve to dovodi nas do pitanja u kakvom su stanju gradske financije. A gradonačelnik je najavio još dva kapitalna projekta; obnovu maksimirskog stadiona i tramvajsku prugu do zračne luke', kazao je Mišić.

Iz Grada su pak poručili da su njihove projekcije pokazale da će ovo jamstvo dignuti nivo zaduženja za 1,5-postotni poen, što je, kako su rekli, još uvijek debelo ispod onog što je dopušteno zakonom. Prema tvrdnjama, Grad Zagreb je trenutno na 14 posto, a ukupno godišnja obveza jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave može iznositi najviše do 20 posto ostvarenih prihoda u godini koja prethodi onoj u kojoj se zadužuje.

  • +7
Žičara Sljeme Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX