NEMIRI U ŠPANJOLSKOJ

Žestoki sukobi policije i prosvjednika, ima i ranjenih

26.09.2012 u 07:50

Bionic
Reading

Španjolska policija u utorak navečer sukobila se s prosvjednicima ispred zgrade parlamenta u glavnom gradu Madridu, javlja BBC. Naime, vlada je najavila da će u četvrtak obznaniti nove mjere štednje kako bi Španjolska izbjegla traženje novca da se spasi od financijske krize, a prosvjednici su svoje nezadovoljstvo tom najavom odlučili iskazati javnim okupljanjem

Na putu prema zgradi parlamenta okupila se velika skupina prosvjednika od ranije poznatih kao Indignados (ogorčeni). Ovaj su prosvjed nazvali ‘Okupirajte parlament’, pred kojim se pak ispriječio kordon policije i barikade. Kad su prosvjednici pokušali srušiti barikade, policija je reagirala silom i došlo je do sukoba. Prema nekim informacijama, policija je upotrijebila i gumene metke. BBC javlja da je najmanje jedan prosvjednik ranjen, dok su snage sigurnosti privele veću skupinu ljudi.

Prosvjednici su nosili velik broj transparenata s kratkom, ali jasnom porukom: 'NO', i još jednom: ‘Demokracija je oteta’. Zaposlenici javnih službi, umirovljenici i mnogi drugi sve češće izlaze na ulice španjolskih gradova kako bi izrazili nezadovoljstvo politikom oštre štednje, ali vlada tvrdi kako nema drugog izlaza - ako se mjere ne provedu, Španjolsku bi čekao grčki scenarij (iako velik broj analitičara smatra da će se Madrid teško izvući iz financijskih problema).

Vlada se ovog ljeta suočila s novim problemom: naime, nekoliko pokrajina zatražilo je financijsku pomoć jer su se našle na rubu bankrota, a među njima i najbogatija Katalonija. Ondje je pak danas premijer Artur Mas odlučio provesti svoju prijetnju od prošlog tjedna kad je španjolski premijer Mariano Rajoy odbio njegov zahtjev za reformom poreznog sustava koji bi Kataloniji davao pravo da sama ubire dažbine: sazvao je prijevremena lokalne izbore za 25. studenog. Inače, kako smo već pisali na tportalu, ti se izbori već sada smatraju referendumom za moguće traženje samostalnosti ove španjolske pokrajine.