operacija vjeverica

Žestoka bitka za novog talijanskog predsjednika: Draghi favorit, ali Berlusconi ucjenjuje - ili on ili pad vlade

12.01.2022 u 17:45

Bionic
Reading

U Italiji se zahuktala kampanja oko izbora novog šefa države. Kod naših prekomorskih susjeda predsjednik se ne bira izravno na izborima, a trenutni favorit je aktualni premijer i bivši predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi. Međutim u cijelu priču upleo se Silvio Berlusconi te vodi žestoku kampanju da se upravo njega izabere za predsjednika

Predsjednika u Italiji bira kolegij elektora koji čine članovi zastupničkog doma, senatori, predstavnici regija, bivši predsjednici i počasni senatori. Zbor u 2022. godini ukupno ima 1009 elektora. Silvio Berlusconi zaprijetio je da će povući svoju stranku Forza Italia iz vladajuće većine ako aktualni premijer Mario Draghi postane predsjednikom zemlje. Skandalima ovjenčan medijski tajkun, vlasnik nogometnih klubova i četverostruki talijanski premijer od utorka u Rimu snažno lobira za svoju predsjedničku kampanju.

Tajno glasanje počinje 24. siječnja i očekuje se da će biti potrebno nekoliko krugova prije nego što bude izabran nasljednik Sergia Mattarelle, a on se povlači 3. veljače. Na talijanskim predsjedničkim izborima nema službenih kandidata iako se čelnici stranaka obično pokušavaju dogovoriti oko najbolje opcije. Berlusconi (85) je favorit među desničarima za sedmogodišnji mandat. Međutim Draghi, koji je vratio stabilnost na talijansku političku scenu nakon što je kao premijer uspio sklopiti lijevo-desnu koaliciju i bez većih potresa uspješno je voditi, smatra se favoritom.

Taj je uspjeh u ovom slučaju preporuka i problem jer kad bi Draghi napustio premijersku fotelju, zemlja bi se vjerojatno suočila s prijevremenim izborima. Na tu kartu igra i Berlusconi. Prema talijanskom tisku, Berlusconi je poručio da bi bez Draghija kao premijera 'Forza Italia napustila većinu'. Redovni parlamentarni izbori trebali bi biti održani početkom iduće godine. U anketi objavljenoj u utorak više od 50 posto Talijana smatra da je Draghi osoba koja je najsposobnija za taj posao, a 39 posto njih podržalo je Berlusconija.

  • +11
Silvio Berlusconi Izvor: EPA / Autor: MATTEO CORNER

Berlusconi, kojem je privremeno bilo zabranjeno obavljanje javnih dužnosti nakon osude za poreznu prijevaru 2013. i još mu se sudi za podmićivanje svjedoka u slučaju maloljetničke prostitucije povezanim s njegovim ozloglašenim seksualnim zabavama 'bunga bunga', navodno doslovno bombardira parlamentarce promovirajući svoju kampanju koju talijanski tisak naziva 'operacijom Vjeverica'. Teoretski, ako jedinstveno stanu uz jednog kandidata desne stranke - Liga Mattea Salvinija, Talijanska braća Giorgie Meloni i Berlusconijeva Forza Italija mogli bi imati dovoljno glasova da ga proguraju u Kvirinalsku palaču u četvrtom krugu glasanja.

Međutim, iako i Meloni i Salvini podržavaju Berlusconija, svaka od ovih stranaka ima svoj plan. Salvini bi volio ispratiti Berlusconija u Kvirinal jer bi to značilo da bi 'napustio' političku scenu i time više ne bi imao utjecaj na desnici. Što se tiče Giorgie Meloni, ona je trenutno praktički jedina oporba širokoj koaliciji na vlasti i nedvojbeno bi više voljela da sadašnji premijer Draghi preuzme predsjedničku dužnost, što bi moglo dovesti do prijevremenih parlamentarnih izbora.

'Javna potpora Braće i Lige Silviju Berlusconiju način je da se osigura to da Forza Italia ostane u desnom savezu u razdoblju nakon izbora novog predsjednika', analizira Giovanni Orsina, politolog sa Sveučilišta Luiss, u tekstu za Fondaciju Robert Schuman. Mnogi politički analitičari sumnjaju u sposobnost Berlusconija da u svojoj osobi utjelovi nacionalno jedinstvo.

'Silvio Berlusconi smatra sebe najvažnijim talijanskim političarom s kraja 20. i početka 21. stoljeća te da Italija još nije spoznala njegovu povijesnu važnost. Biti izabran za predsjednika na kraju karijere bila bi rehabilitacija njegove uloge i osobe', rekao je Orsina i dodao da bi, ako bi on bio izabran, postojao rizik da bi pola Italije njegov izbor smatralo skandalom.

Draghi je u prosincu dao naslutiti da će biti spreman prihvatiti tu ulogu ako bude izabran. Međutim u ponedjeljak navečer započeo je tiskovnu konferenciju stavivši veto na pitanja o predsjedničkoj utrci. Treća opcija koja se spominje scenarij je Mattarella II. Aktualni predsjednik bio bi izabran na novi mandat, a nekako bi se 'obvezao' da će dati ostavku za godinu, dvije, nakon što prođu izbori i politička situacija se iskristalizira.

Talijanski predsjednik ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, međutim ima moć rješavanja političkih kriza, biranja premijera i raspisivanja prijevremenih izbora. Kako su političke krize u Italiji prilično česte, onda ni ta moć nije tako mala kako se čini na prvi pogled. Mattarella je bio prisiljen nekoliko puta istupiti kako bi riješio krize, uključujući pozivanje Draghija da formira vladu jedinstva u veljači prošle godine, nakon pada administracije koju je predvodio Giuseppe Conte. Matarella je tada odbio raspisati prijevremene izbore zbog pandemije koronavirusa i potrebe za gospodarskim oživljavanjem zemlje.

Analitičari vjeruju da će Berlusconi teško prikupiti dovoljno podrške za kandidaturu iako je poznat po svojim 'vještinama kupovine glasova', prenosi The Guardian. Uoči svoje kampanje na Instagramu je objavio fotografiju s djevojkom Martom Fascinom, političarkom iz stranke Forza Italia, uz poruku: 'Sretan rođendan.' Fascina je u nedjelju napunila 32 godine.