NOVE VLADARICE MUŠKOG CARSTVA

Ženski šerifi na Wall Streetu

23.05.2010 u 07:57

Bionic
Reading

Mary Schapiro, Sheilu Bair i Elizabeth Warren muškarci su podcijenili, no one su preskočile svoje partnere na stazi i one će regulirati bankarstvo i financije sljedećih generacija - to su žene koje ne prihvaćaju 'ne' kao odgovor, piše Time

Prije 20-ak godina Wall Street Journal skovao je termin 'stakleni strop' kojim su opisane nevidljive i umjetne prepreke koje sprečavaju žene da dosegnu vrh hijerarhijske ljestvice u tvrtkama. Mnogi će reći da se otad nije puno toga promijenilo, međutim priča koju donosi Time pokazuje da će neke stvari ubuduće ipak biti drugačije.

Rijetko se spominje da su financijsku krizu stvorili gotovo isključivo muškarci, a ne žene. Ne čudi to jer sve do dana današnjega svaka od velikih banki, od Citigroupa do Goldman Sachsa, zapošljava tek malen broj žena na visokim pozicijama. Dokaz toga je da samo tri posto od 500 tvrtki na godišnjoj listi magazina Fortune ima glavne izvršne direktorice.

SHEILA BAIR

Sheila Bair

Među njima je Sheila Bair, predsjednica Savezne agencije za osiguranje štednih pologa (FDIC) i jedan od prvih alarmantnih glasova koji su javno zvonili na uzbunu prije tri godine.

Bair je jedva bila imenovana, a već su joj počela stizati upozorenja pomoćnika o opasnoj dezintegraciji bankarskih standarda pozajmljivanja, kreditima sa skrivenim pristojbama, gotovo nikakvoj dokumentaciji i eksplozivno podesivim stopama.

Poslije upoznavanja sa situacijom i istraživanjem stanja, Bair je nakon potvrde svojih sumnji s njima izašla u javnost da bi upozorila ljude na to što se događa, ali zauzvrat je od svojih muških kolega doživjela samo podozrivost i neprijateljstvo. Često je s njima bila u sukobu, pogotovo s onima bliskima Wall Streetu, uključujući Henryja Paulsona i Timothyja Geithnera

No takvi izazovi nisu ništa novo za Bair. Rođena je u Kansasu kao kćerka kirurga i medicinske sestre, koji su se uvijek klonili dugova. Godine 1981. došla je u Washington raditi za republikanskog senatora Boba Dolea, koji je postao njezin najvažniji mentor.

Ove godine njezina je agencija potiho preuzela već više od 68 banaka, a ona misli da tu još nije kraj. Želja joj je da Kongres ovlasti njezinu agenciju i za preuzimanje osiguravajućih društava koja su se pokazala kao izvori ogromne sistemske opasnosti tijekom kolapsa.

Uspije li u tome, otići će sretna 2011. kad joj istekne mandat, kaže Bair, inače i autorica dvije dječje knjige, koja razmišlja o svojim memoarima.

MARY SCHAPIRO

Mary Schapiro

Tu je i Mary Schapiro, predsjednica Komisije za vrijednosne papire i obveznice (SEC), prva žena na tom mjestu i odlučujući glas pri pokretanju istrage i tužbe protiv Goldman Sachsa.

Schapiro pak pomalo diplomatski ističe da 'smatra da se uistinu svijet oko Komisije za vrijednosne papire i obveznice promijenio, ali se Komisija nije mijenjala s njim'. Međutim, kad je stigla na čelo agencije, bila je izravnija pa ne čudi što je zaradila nadimak 'Muammar Gaddafi regulacije'.

Rođena u obitelji knjižničara na fakultetu i prodavačice antikviteta blizu Long Islanda, Schapiro je u srednjoj školi trenirala tri sporta i još nekoliko njih na koledžu. Godine 1980. počela je raditi kao odvjetnica u Ravnateljstvu za trgovinu robama, da bi u međuvremenu upornim i teškim radom dogurala do Komisije za vrijednosne papire i obveznice.

ELIZABETH WARREN

Elizabeth Warren

U probranom društvu je i Elizabeth Warren, predsjednica Komisije za nadgledanje provođenja programa sanacije banaka (TARP) i glavna zagovornica nove potrošačko-financijske regulative, protiv koje su banke i njihove saveznici potrošili milijune da bi se suprotstavili.

Kao i Bair, i  Warren dolazi iz središnje ravnice. Rođena je i odrasla u Oklahomi uz tri starija brata i u žestokom natjecateljskom duhu. Bila je državna prvakinja u debati sa 16 godina, u 19. je već bila udana, a sa 22 rodila je prvo dijete. Uza sve to, završila je pravo i kao jedna od dvije ženske pomoćnice preko ljeta počela raditi u jednoj od najstarijih pravnih tvrtki na Wall Streetu.

'Još se sjećam kad me je jedan od partnera pozvao u stranu i rekao da je to što sam pomoćnica preko ljeta dobro, ali da bih ipak trebala stati i razmisliti jer teško da će dečki ikada uzeti ženu za partnera. No baš me je to navelo da pomislim da ja to mogu', ponosno kaže Warren, koju je karijera odvela na putove stečajnog zakonodavstva i koja je potrošila mnogo napora da bi ukazala na problematiku kreditnih kartica.

UVOĐENJE REDA


Odjednom je postalo jasno da ove tri dame možda ne mogu voditi Wall Street, ali u novoj eri one će Wall Streetu govoriti kako da napravi reda nakon svega što je učinjeno.

Isto vrijedi i u cijelom Washingtonu, naime, tri od pet povjerenika SEC-a su žene, na čelu Vijeća ekonomskih savjetnika Bijele kuće je žena i majka troje djece, a žene su i zadužene za provođenje strožih propisa.

Senatorica iz Arkansasa Blanche Lincoln zapanjila je nedavno banke zahtjevima za krutom regulativom o derivatima koje je objavila u pismu maloj grupi senatorica koje su se uz nju borile za konačan zakonski tekst.

NOVE ŠERIFICE - NOVO DOBA

Za razliku od mnogih muškaraca koje nadgledaju, one nikad nisu težile korporativnim apartmanima i paketima različitih naknada koje se mjere s osam znamenki.


Bair Schapiro i Warren su gradile karijeru daleko od Manhattana, prelazeći na nova radna mjesta i za vrijeme trudnoće, doslovce se probijajući kroz muški svijet oko sebe. Bila je to njihova volja za razbijanjem rangova i izazivanjem statusa quo, što ove žene čini iznimno moćnima na drugačiji način od njihovih prethodnika.

'Jasno je da su žene u industriji financijskih usluga autsajderi', objašnjava Warren dok odgovara na pitanje što to ujedinjuje nju, Schapiro i Bair.

'Vidite svijet na drugačiji način', ističe Bair, 'postoji tendencija, kod nekih, ne svih, da nas se manje cijeni, bilo da je riječ o našem mišljenju bilo o rezultatima našeg rada.'

No Wall Streetu bi bilo pametno da ako već nije, što prije promijeni takav stav.