prijedlog osuđen na propast

Ženska mreža o pokušaju zabrane pobačaja: Čudi da u Hrvatskom saboru sjede zastupnici koji niti poznaju, niti poštuju Ustav

02.02.2021 u 18:05

Bionic
Reading

Ženska mreža Hrvatske reagirala je u utorak na pokušaj donošenja zakona o zabrani prava na prekid trudnoće

'Ženska mreža Hrvatske podsjeća da je zabrana pobačaja protuustavna, što jasno proizlazi iz Rješenja Ustavnog suda iz 2017. godine. Nakon donošenja tog Rješenja svaki zakon koji bi išao za zabranom pobačaja, uvođenjem modela medicinskog prekida prema indikatorima (dovođenje u opasnost života djeteta ili trudnice i sl.) ili modela obeshrabrujućeg savjetovanja prije pobačaja bio bi protuustavan', poručili su iz Ženske mreže.

Pravo na prekid trudnoće, smatraju, u sebi objedinjuje temeljne ustavne vrijednosti slobode, jednakosti i dostojanstva te ni jedna od tih temeljnih vrijednosti ne smije biti ugrožena u primjeni prava žena da samostalno odlučuju o vlastitom tijelu.

'Stoga ne čudi neuspjeh zastupnika u Hrvatskom saboru u prikupljanju potpisa za zabranu pobačaja. Ono što čudi je da u Hrvatskom saboru sjede zastupnici koji niti poznaju, niti poštuju Ustav RH, štoviše zalažu se protiv njegovih temeljnih vrijednosti', navode u priopćenju.

Ženska mreža naglašava da su upravo ove vrijednosti ugrožene kod odbijanje vršenja pobačaja na zahtjev u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama. 'Žene se na taj način ograničava u korištenju prava koje im pripada temeljem zakona i dodatno obeshrabruje u donošenju odluke o prekidu trudnoće. Također još jednom izražavamo zabrinutost zbog nepoštivanja Rješenja Ustavnog suda te tražimo donošenje zakona koji će ženama u Hrvatskoj osigurati siguran, dostupan i besplatan pobačaj', kazale su na kraju.

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista započeo je s prikupljanjem zastupničkih potpisa za njihov prijedlog zakona o zaštiti života kako bi ga mogli uputiti u saborsku proceduru, izvijestio je u utorak predsjednik Kluba Hrvoje Zekanović

Zekanović je podsjetio, na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, kako u prošlom sazivu nisu uspjeli s tom inicijativom, jer su od potrebnih 30 prikupili samo sedam potpisa.