PATRIJARHALNA UTVRDA

Žene smiju na sastanke japanske vladajuće stranke, ali ne smiju govoriti

17.02.2021 u 16:51

Bionic
Reading

Vladajuća japanska Liberalno demokratska stranka (LDP), koju se općenito smatra utvrdom starijih muškaraca, sada želi da više žena sudjeluje na njezinim važnim sastancima, ali pod uvjetom da ne govore

Stranka, koja je na vlasti većinu vremena od 1955., predložila je da se pet zastupnica dopusti da sudjeluju na sastancima njezina odbora u svojstvu promatrača, odgovarajući na kritike da tim tijelom dominiraju muškarci.

U odboru koji ima 12 članova dvije su žene, a samo tri sjede u općem vijeću stranke koje ima 25 članova.

Odluka će omogućiti da više žena vidi kako se donose stranačke odluke, rekao je glavni tajnik stranke Toshihiro Nikai (82). „Pogledajte, o tome je riječ”, kazao je.

Promatračice neće smjeti govoriti tijekom sastanaka, ali će moći odvojeno izraziti svoja mišljenja uredu tajništva, navodi list Nikkei.

Japan je na 121. mjestu od 153 zemlje na indeksu Svjetskog gospodarskog foruma Globalni rodni jaz 2020. i najgore je plasiran među razvijenim zemljama.

Bivši premijer Shinzo Abe zagovarao je povećanje uloge žena u gospodarstvu, ali aktivisti i mnoge žene tvrde da su potrebne drastičnije promjene na radnom mjestu i u politici.