DOSTA IM JE DISKRIMINACIJE

Žene poduzetnice udružuju snage i kreću u akciju

13.10.2014 u 16:38

Bionic
Reading

U Otočcu je održan sastanak osnivačkog odbora Prvog klastera žena poduzetnica Jugoistočne Europe i Mediterana, na kojem su se okupile žene od Vukovara do Dubrovnika koje će u studenom 2014. u Sinju održati Osnivačku skupštinu Prvog klastera žena poduzetnica Jugoistočne Europe i Mediterana

Osnivanjem klastera žena poduzetnica udružit će se ženska kreativnost odnosno poduzetnost u zajedničku inicijativu kako bi se bolje plasiralo ono što je autohtono i ono što je vrijedno u Hrvatskoj. Ovo je po prvi put da se ide s takvom inicijativom, a sve s ciljem drugačijeg razmišljanja o proizvodu koji je hrvatski i kako ga plasirati cijelome svijetu.

Direktorica GTF-a – Inicijative za održivi razvoj Mary Ann Rukavina Cipetić kazala je da je sastanak prilika da se povežu motivirani ljudi koji imaju viziju kako Hrvatsku izvući iz krize, hrvatskom kvalitetom. Osnovni je cilj klastera okupljanje vrijednih ženskih proizvoda i djelatnosti u Hrvatskoj kako bi se ponudili kvalitetni proizvodi i usluge, a koji se temelje prvenstveno na tradiciji te pronaći nova tržišta, ne čekajući pasivno.

'Nije nužno da se klaster širi brojčano, već da se lokalno osnaži. Ovo je predosnivački skup, a osnivanje će uslijediti u studenom u Sinju, gdje će biti i sjedište klastera. Činjenica je da su zbog ustaljenih društvenih obrazaca žene podzastupljenije u poduzetništvu od svojih muških kolega. S obzirom na otežan pristup kapitalu i dodatne teškoće s kojima se žene suočavaju, poput nedostatka socijalne infrastrukture, primjerice vrtića, zatim činjenice da žene prema tradiciji koja je izražena u brojnim zemljama Jugoistočne Europe obično ne nasljeđuju imovinu, već na to pravo prvenstva imaju muškarci, one u poduzetništvu nemaju istu startnu poziciju kao i muškarci. Žene u manjim sredinama nisu dovoljno prepoznate, premda u njima imaju veliku ulogu. Osvrtanjem na tradicionalno poduzetništvo, gdje bi žena mogla preuzeti značajno mjesto, a prema novoj zakonskoj odredbi zastupljenost žena u LAG-ovima - lokalnim akcijskim grupama, morat će iznositi minimalno 40 posto', kazala je Mary Ann Rukavina Cipetić

Za sada je u klasteru okupljeno oko desetak članica, odnosno osoba koje su ujedno i suosnivačice, no zamisao je da se pokrije cijela Hrvatska i da te ključne osobe, od Vukovara do Dubrovnika, svatko u svom kraju potiče druge.

Nakon radnog sastanka članice osnivačkog odbora iz Vukovara, Sinja, Zagreba, Dubrovnika u pratnji domaćina Dragice Rogić posjetile su Centar za tradicijske obrte u Otočcu gdje Udruga Gačanka održava radionice te izlaže postav tradicijske sobe.