KLERIK U AUSTRALIJI

'Žena mora udovoljiti mužu i dok mijesi kruh'

23.01.2009 u 09:31

Bionic
Reading

Australski premijer Kevin Rudd zatražio je od muslimanskog svećenika koji je izjavio da muškarci imaju pravo primorati svoje žene na seks da se javno ispriča

Svećenik Samir Abu Hamza navodno je doveo u pitanje mogućnost silovanje u braku i ohrabrivao 'blago prebijanje' neposlušnih žena.

'Pozivam tog islamskog svećenika da se javno ispriča i povuče svoje izjave', rekao je premijer Rudd napominjući da takvim stavovima nema mjesta u Australiji.

'Seksualno nasilje nije ni pod kojim uvjetima dopušteno ni prihvatljivo u Australiji', rekao je Rudd.

Samir Abu Hamza, koji vodi Mrežu islamskih informacija i službu Australije, samouki je svećenik, veoma popularan među mladim muslimanima u predgrađu sjevernog Melbournea. Predavanje koje je održao 2003. godine pod nazivom 'Ključ za uspješan brak' bilo je prikazano na internetu. Hamza je tom prilikom rekao svojoj publici da muževima nije dopušteno udarati svoje žene, ali je prihvatljivo 'lagano šamaranje'.

'Možete ih malo tući, ali to je posljednje rješenje. Nakon što ste ih savjetovali dugo, dugo vremena, onda ih možete udariti. No ne smijete im ostavljati modrice, ne smiju krvariti, već ih samo trebati dovesti u red – dovesti u red ženu, to je to', rekao je Hamza.

Rođen u Australiji, Hamza je izrazio neslaganje s australskom zakonskom definicijom silovanja, rekavši da ženama nije dopušteno odbiti zahtjev svog muža za seks.

'Čak i ako muž od svoje žene traži seks dok mu ona mijesi kruh, ona mora prestati s radom i udovoljiti svom mužu. U ovoj zemlji, ako muž želi spavati sa svojom ženom, a ona ne želi i ukoliko je sve u redu s njom, znači da ona jednostavno neće. Muškarac će na kraju spavati s njom na silu i to je onda silovanje. Fenomenalno. Kako neka osoba može silovati vlastitu ženu?', pita se Hamza.

Premijer Rudd rekao je da za svećenikova opažanja apsolutno nema mjesta u modernoj Australiji, koja neće tolerirati takve stavove.