SVEMIRSKI VATROMET

Zemlju će krajem tjedna zasuti kiša meteora

10.08.2010 u 15:43

Bionic
Reading

Svi koji vole šarene pojave na noćnom nebu i oni koji se profesionalno bave astronomijom imat će prilike vidjeti rijeku krhotina kometa poznatih kao Perzeidi kroz koje će Zemlja proći krajem tjedna

Perzeidi su ime dobili zbog toga što se čini da dolaze iz sazviježđa Perzej, no u stvarnosti mogu doći iz bilo kojeg dijela neba. NASA-ini stručnjaci kažu da će zbog mladog Mjeseca vidljivost biti odlična.

Meteori će brzinom od preko 200.000 kilometara na sat ulaziti u Zemljinu atmosferu i za sobom ostavljati plameni trag dok sagorijevaju. Vrhunac ovog prirodnog vatrometa bit će između srijede i subote, a astronomi amateri moći će vidjeti i do 100 meteora u jednom satu u četvrtak. Najbrži ritam pada Perzeida moći će se vidjeti u petak ujutro.

Zemlja je već ušla u ovu rijeku krhotina koje komet Swift-Tuttle ostavlja za sobom. Potpredsjednik Britanskog društva za popularnu astronomiju Robin Scagell kaže da će toplo ljeto i mladi Mjesec pojačati ovogodišnji doživljaj.

Astronom iz instituta SETI Peter Jenniskens misli da je dio putujuće gomile kamenja i leda star 160.000 godina, dok je većina stara 5.000 godina. Ne može doći do nezgoda jer će svi meteori u potpunosti sagorjeti u Zemljinoj atmosferi.