SPORAZUM O KLIMI

Zemlje u razvoju žele klimatske pregovore do ožujka

24.01.2010 u 16:12

Bionic
Reading

Sporazum postignut u Kopenhagenu moralo bi se uzeti kao dio dvostrukoga pregovaračkog procesa koji bi omogućio da se u prosincu u Meksiku postigne sporazum o klimi, rekli su u nedjelju ministri iz Brazila, Južne Afrike, Indije i Kine

Ministri tih zemalja u zajedničkom su priopćenju pozvali da se do ožujka održi sastanak dviju dviju glavnih pregovaračkih skupina iz Kopenhagena: razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

'Te pregovaračke skupine morale bi se sastati u ožujku i održati najmanje šest sastanaka tijekom 2010. godine kako bismo u Meksiku uspješno zaključili sporazum', rekao je indijski ministar okoliša Jairam Ramesh na kraju sastanka ministara šest zemalja u razvoju održanog u New Delhiju.

Na sastanku koji je sazvao Ramesh bili su brazilski ministar okoliša Carlos Minc, njegov južnoafrički kolega Buyelwa Sonjica i potpredsjednik kineske komisije za nacionalni razvoj i reforme Xie Zhenhua

Ministri su zajedničkim priopćenjem pozvali i na brzu raspodjelu 10 milijarda dolara koje traže zemlje u razvoju za rješavanje klimatskih promjena tijekom 2010.