vremenska prognoza

Željni ste vrućina? Pričekajte još koji dan, ali spremite se za olujnu buru

13.07.2019 u 07:45

Bionic
Reading

Vrućina neće biti ni idućih dana, a sutra će biti još malo svježije nego danas, uz česte pljuskove, lokalno i izraženije, već od jutra na zapadu, a u nastavku dana i drugdje. Zapuhat će bura, prolazno jaka pa i olujna kako će se preko naših krajeva premještati veća količina vlažnog i nestabilnog zraka sa sjeverozapada

Pri tlu će na vrijeme utjecati polje malo sniženog tlaka zraka. Na istoku unutrašnjosti sutra promjenjiva naoblaka, uz koju će mjestimice biti kiše, lokalno i pljuskova praćenih grmljavinom. Iako će vjetar veći dio dana biti slab promjenjiva smjera, uz pljusak može kratkotrajno biti pojačan, javlja HRT-ova prognoza.

Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati u odnosu na današnju, dok će u središnjim predjelima danju biti malo niža. Izmjenjivat će se razdoblja sa suncem i kišom.

Ponegdje pljuskovi mogu biti i izraženiji, odnosno u kratko vrijeme može pasti veća količina kiše, uz prolazno pojačan vjetar, a ne može se isključiti ni tuča. Jakih i obilnijih pljuskova bit će i na zapadu zemlje, vjerojatnije u prvom dijelu dana, i to posebno prema otvorenome moru i na otocima.

Vremenska prognoza 13.07. 2019. Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Jugo će na sjevernom Jadranu tijekom jutra okrenuti na buru, većinom umjerenu do jaku, no uz nevere udari vjetra mogu biti i olujni. Zatim će bura poslijepodne još malo oslabjeti, a bit će i duljih sunčanih razdoblja. Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije glavnina kiše, pljuskova i grmljavine očekuje se sredinom dana. Lokalno će biti i jačeg nevremena, s kojim, osim veće količine kiše u kratko vrijeme, može biti i prolazno pojačanog vjetra pa i tuče.

Jugo će sredinom dana okrenuti na buru, prolazno i pojačanu. Temperatura zraka malo niža od današnje. Mjestimična kiša i pljuskovi, moguće i izraženiji, na krajnji će jug stići uglavnom u poslijepodnevnim satima. Također će jugo brzo okrenuti na buru i sjeverozapadnjak, a kratkotrajno će biti i pojačanog vjetra.

Od nedjelje će prevladavati sunčano vrijeme, no i dalje ne potpuno stabilno pa će uglavnom duž obale te u Istri biti ponekog pljuska. Bura će ponovno u noći na ponedjeljak biti jaka, na udare ponegdje i olujna, a zatim će postupno slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. Uz obilje sunca danju postupno toplije, no samo je ponegdje 30°C moguće u utorak. I u unutrašnjosti neće biti vruće, a s obzirom na to da će se promjenjivo vrijeme nastaviti, mjestimice će biti kiše ili ponekog pljuska, posebice u nedjelju. Puhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku zemlje sjeverozapadni vjetar.