VRIJEĐANJE NOVINARA

Željko Kerum pokazao pravo lice

14.08.2009 u 19:22

Bionic
Reading

Vijest da je aktualni splitski gradonačelnik izvrijeđao poznatog splitskog novinara, člana redakcije Slobodne Dalmacije, i nije neko iznenađenje. No čudi činjenica da redakcija splitskog dnevnog lista nije do sada, u petak poslijepodne, priopćenjem uredništva ili na neki drugi način čvrsto i odlučno stala u obranu svog novinara

U kraćem razgovoru za tportal Damir Petranović nam je rekao da nije u prilici komentirati poteze matičnog lista u kojem radi jer ima dvije opomene. Također smatra da bi kolege novinari trebali reagirati na seriju ispada Željka Keruma.

Posebno ističe jučerašnje incidentno ponašanje na tiskovnoj konferenciji u Hajduku tijekom predstavljanja novih pojačanja u klubu, braće Sharbini. Novi element je i današnja skandalozna konferencija za tisak na kojoj je Kerum izvrijeđao novinara Indexa Dragana Miljuša.

S Petranovićevog bloga

Kerum je biračima nudio imidž poštenoga Vlaja koji će razdrmati gradsku upravu i izvući Split iz gliba u kojeg su ga zakopali prethodnici, a ne bahatog primitivca kojemu je svaka druga riječ prevaljena preko usta – govno. Danas, naravno, i dalje nije problem u tome što je Vlaj – dapače! – nego što se u prvih stotinu dana jednostavno pokazao nedostojnim ureda kojeg zauzima. I što misli da su građani spremni četiri godine jesti njegova govna. Teško.

Birali smo gradonačelnika, a dobili smo kauboja. Tužno. Cijeli tekst pročitajte na blogu Slobodna zona

Bilo je pitanje dana kada će aktualnom splitskom gradonačelniku i poduzetniku Željku Kerumu konačno pasti koncentracija. Nakon gotovo dva mjeseca, koliko obnaša funkciju, predviđanja o načinu vladanja novog prvog čovjeka grada se pokazuju kao točna.

Kritičari su isticali činjenicu da je poduzetnik Željko Kerum hodajući sukob interesa i da će to biti konstanta za trajanja njegovog mandata. Već nekoliko slučajeva u posljednje vrijeme potvrđuju tu prognozu. Posljednja u nizu je afera s izvođačima i podizvođačima radova na otvaranju novih dječjih vrtića i odustajanje od direktne pogodbe.

Činjenica je da gradonačelnik ne zna komunicirati s medijima i javnosti na prihvatljiv način. Javni natječaj je demokratska stečevina. Ne može Željko Kerum optuživati novinare za kašnjenje projekta koji je olako obećao. Javni interes, natječaji i novac građana Splita u demokraciji moraju biti tema interesa medija i novinara. Na kraju krajeva, u političkom sustavu demokracije Kerum se uzdigao od anonimnog bagerista do gradonačelnika.

Kerum je pribjegao direktnoj pogodbi, omiljenoj metodi dinarskih menadžera kojima je svima tata i idol Milan Bandić. U situaciji kad je trebao javnosti odgovoriti zašto je tako postupio s novcem građana ovog grada, on je pokazao da ima još jednog uzora, Zdravka Mamića. Bahati i iznervirani gradonačelnik je Damira Petranovića nazvao majmunom i poručio mu da jede govna.

Damir Petranović


Učestali incidenti s medijima datiraju još u vrijeme predizborne kampanje kada je u više navrata iskazivao otvoren prezir prema novinarima, medijima, a posebno ženskim pripadnicama novinarske branše. Tada je pokazao i neuvijeni seksizam i patrijarhalni primitivizam. Razlog Kerumovog ispada, po Petranovićevu mišljenju,  kritičko jepisanje o njegovoj ulozi u nogometnom klubu Hajduk. Također konstatira da je incident i priča s vrtićima bacanje prašine u oči javnosti u cilju skretanja pozornosti s aktivnosti u splitskom klubu, temi broj jedan u gradu.

Uličnim rječnikom i manirima otvoreno je pokazao da je na čelu Splita zapravo drski uličar i neprilagođeni barbar. Ako smo do sada još gajili nadu da se samo radi o osebujnom stilu i kontroverznom drskom poduzetniku, sada tih iluzija definitivno više nema. Petranović je osobno razočaran razinom komunikacije i dosadašnjim saldom novog gradonačelnika.

Splitski gradonačelnik Željko Kerum je morao biti svjestan činjenice da položaj prvog čovjeka grada podrazumijeva stanovitu razinu samokontrole i rada na sebi. Vrijeđanje i arogancija nije dio poslanja javne službe na dobrobit građana. Zato bi bilo dobro da se kolege novinari solidariziraju s Petranovićem i Miljušem i ekskomuniciraju Keruma iz medija. Barem do formalne isprike, za što sumnjamo da se može dogoditi. Odluke koje mijenja iz sata u sat zapravo pokazuju da se on izgubio i to se ne može definirati kao odgovorno obnašanje funkcije gradonačelnika. Jeftini populizam i optužbe prema medijima i novinarima naprosto nisu prihvatljive. Što onda sutra možemo očekivati?