PROSVJED PROTIV ISTANBULSKE KONVENCIJE

Željka Markić: Zašto ću se u subotu nacrtati ispred HDZ-a i što će mi pisati na transparentu

20.03.2018 u 13:07

Bionic
Reading

Žestoke rasprave oko Istanbulske konvencije vode se i u samoj vladajućoj stranci i oko nje. Protivnici ratifikacije tvrde da se Konvencijom u Hrvatskoj želi 'legalizirati' rodna ideologija. Pritom su posebno glasne i aktivne konzervativne organizacije koje su za subotu najavile prosvjed ispred središnjice HDZ-a. 'Protuprirodnu' ratifikaciju pokušava spriječiti i udruga U ime obitelji, čija čelnica Željka Markić u razgovoru za tportal objašnjava zašto je simpatizere pozvala da se osobno angažiraju u pokušaju zaustavljanja ratifikacije

Odmah nakon što je premijer Andrej Plenković prije točno dvanaest dana rekao kako će njegova vlada za dva tjedna poslati Istanbulsku konvenciju na ratifikaciju u Sabor počele su vatrene rasprave oko navodnog nametanja rodne ideologije u i oko vladajuće stranke.

Dok Plenković već danima 'lomi' jednu po jednu HDZ-ovu lokalnu filijalu, klipove pod noge bacaju mu i konzervativne organizacije poput U ime obitelji, koja je pozvala svoje simpatizere da se aktivno uključe u kampanju protiv ratifikacije Istanbulske konvencije te da je, između ostalog, pokušaju spriječiti osobnim kontaktom sa saborskim zastupnicima HDZ-a.

'U našem redovitom, mjesečnom pismu podupirateljima obavijestili smo ih da i U ime obitelji podupire prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije koji se održava ovu subotu. Isto tako, poslali smo im kontakte HDZ-a dostupne na njihovim mrežnim stranicama', kaže za tportal predsjednica udruge Željka Markić.

'Tako smo olakšali građanima - onima koji se ne slažu s odlukom predsjednika HDZ-a da stavi Istanbulsku konvenciju na dnevni red Sabora - da o tome informiraju tijela HDZ-a. Zalažemo se za proširenje prostora demokracije u Hrvatskoj, a toga nema bez ravnopravnosti svih građana u izražavanju svojih stavova i očekivanju od političara da budu vjerodostojni.

  • +23
Željka Markić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Premijer Plenković se u parlamentarnoj kampanji na izričito pitanje o tome kakav je njegov stav o rodnoj ideologiji i njezinom uvođenju u obrazovni sustav izjasnio da je protiv toga. Ratifikacija Istanbulske konvencije nije bila dio predizbornog programa HDZ-a. A sada predsjednik HDZ-a predvodi SDP, HNS, SDSS i lijevo-liberalne udruge u agresivnoj kampanji za ratifikaciju, ignorirajući javnu raspravu o zakonu o Konvenciji održanu prošlog ljeta, u kojoj je 80 posto od 370 komentara iznijelo argumente protiv ratifikacije. Nije baš vjerodostojno, zar ne?', kaže Željka Markić.

Čelnica udruge U ime obitelji kaže da se na subotnjem skupu ne planira obratiti građanima, ali da sprema transparent.

'Koliko smo informirani, nisu predviđeni govori. Osobno ću, ako ga stignem napraviti, nositi transparent: Premijeru, bavi se ekonomijom, a ne ideologijom!', kaže.

Hoće li pritisci na predsjednika Vlade i HDZ-a rezultirati povlačenjem Konvencije iz ratifikacijske procedure?

'Ne znam, ali zabrinjava nedemokratski i omalovažavajući način na koji premijer, uz tolike ekonomske probleme u Hrvatskoj, vodi kampanju za ratifikaciju. Ta nedemokratičnost i prijetnje onima koji ne dijele njegov stav – 'da će on ići na izbore, a da njih neće staviti na izborne liste', kako su prenijeli mediji, ponovno pokazuju koliko je loš izborni sustav koji moć nad zastupnicima daje predsjedniku stranke, a ne građanima, o kojoj god da se stranci radi. Saborski zastupnici trebaju biti odgovorni biračima koji su ih doveli u Sabor.

Zabrinjava kad Plenković 'pritiscima' naziva iznošenje stavova građana koji se ne slažu s njim. Ne čujemo odgovore na argumente i pitanja koja se postavljaju o ratifikaciji. Na primjer o činjenici da su gotovo sve mjere koje Istanbulska predviđa za sprječavanje i kažnjavanje nasilja te zaštitu žrtava, njih 48, sa siječnjem unesene u hrvatsko zakonodavstvo. Ili o milijardu kuna novca poreznih obveznika koji bi Hrvatska trebala izdvojiti sljedeće godine bez prethodne analize načina na koji se u zadnjih 10 godina trošilo novac namijenjen zaštiti žrtava nasilja?', kaže Željka Markić.

Čelnica udruge U ime obitelji kaže kako je najavljena popratna izjava Vlade uz tekst same Istanbulske konvencije 'priča za malu djecu'.

'Interpretativna izjava je priča za malu djecu koja ne znaju čitati i ništa sama ne razumiju. Dok im premijer sve ne 'objasni'. Moguća interpretativna izjava na Istanbulsku konvenciju, koju najavljuje premijer Plenković, ne može modificirati, mijenjati ili ograničavati obveze koje se nalaze u Istanbulskoj konvenciji niti mijenjati njihov pravni učinak. A u članku 78. Istanbulske konvencije jasno piše da su rezerve moguće samo za točno pobrojane članke te nisu dopuštene za ideološke odredbe o 'rodu kao društvenom konstruktu odvojenom od spola', obvezu financiranja organizacija civilnog društva i proizvoljni nadzor GREVI-ja', zaključila je Željka Markić.