PISMO I PROTUPISMO

Željka Markić u sukobu s Čepom i Lalićem. Je li riječ o osobnoj netrpeljivosti ili ugrožavanju slobode?

18.07.2018 u 22:16

Bionic
Reading

Udruga U ime obitelji traži od dekana Pravnog fakulteta u Zagrebu Igora Glihe pokretanje postupka pred Etičkim povjerenstvom Pravnog fakulteta protiv Antonije Petričušić, Mateje Čehulić i Darija Čepe, autora članka 'Stjecanje političke moći korištenjem struktura prilika: Analiza konzervativnog religijsko-političkog pokreta u Hrvatskoj', objavljenog u časopisu Politička misao u rujnu 2017. godine, u kojem su, kako tvrde, autori iznijeli niz neistinitih, proizvoljnih i nepotkrijepljenih tvrdnji o njihovoj udruzi

Iz U ime obitelji, čija je predsjednica Željka Markić, smatraju da su autori grubo višekratno prekršili načela pisanja znanstvenih radova te da su, zlorabom svoga ugleda koji kao znanstvenici i zaposlenici Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu imaju u javnosti, nanijeli štetu toj udruzi.

Istaknuli su i da je 'suautor članka, Dario Čepo, potpuno neprimjereno predavaču na uglednoj visokoobrazovnoj ustanovi, javno iznosio osobnu netrpeljivost prema Željki Markić kao predstavnici U ime obitelji - čije je djelovanje predmetom njegovog navodnog znanstvenog interesa, kao i prema news portalu udruge, Narod.hr-u'. Udruga očekuje da će dekan razmotriti dostavljenu argumentaciju i poduzeti potrebne korake. Uputili smo upit dekanu Glihi hoće li reagirati na zahtjev udruge U ime obitelji, ali odgovor do zaključenja članka nismo dobili.

Podsjetimo, Čepo se na prošlim lokalnim izborima natjecao kao kandidat za zamjenika gradonačelnika tada još uvijek HNS-ovki Anki Mrak Taritaš.

Tim povodom u srijedu se oglasilo i Hrvatsko politološko društvo (HPD), čiji je predsjednik sociolog Dražen Lalić, koje osuđuje pokušaj zlouporabe etičkih tijela sastavnica Sveučilišta u Zagrebu od strane udruge U ime obitelji, koja je 7. srpnja 2018. od dekana Pravnog fakulteta zatražila pokretanje postupka pred Etičkim povjerenstvom Sveučilišta protiv Antonije Petričušić, Mateje Čehulić i Darija Čepe (člana i potpredsjednika HPD-a).

'S obzirom da je navedeni znanstveni članak, koji je objavljen u znanstvenom časopisu Politička misao u rujnu 2017. godine (br. 4), uspješno prošao recenzentsku proceduru te slijedom toga zadovoljio standarde istraživačke i znanstvene etike, inicijativu udruge U ime obitelji smatramo pokušajem pritiska na etička tijela, stručnu i širu javnost te ciljanim udarom na akademske slobode', navodi se u priopćenju Hrvatskog politološkog društva.

  • +23
Željka Markić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Smatraju da ovaj postupak udruge U ime obitelji i njima sklonih medija ugrožava slobodu znanstvenog istraživanja i objavljivanja koje nisu, i ne smiju biti, predmetom odlučivanja bilo koga osim samih znanstvenika i znanstvenica koji se odlučuju na istraživanje. Ovakvim pritiscima, tvrde, želi se postići buduće samocenzuriranje svih istraživača i istraživačica koji bi se prihvatili istraživanja, analiziranja i interpretiranja djelovanja ove ili bilo koje druge organizacije ili institucije u Hrvatskoj.

Odbacuju pritisak bilo kojeg društvenog ili političkog aktera na znanstvenu djelatnost i akademske slobode članova i članica hrvatske znanstvene zajednice te pozivaju sve da im se u tome pridruže. 'Ukoliko snažno ne reagiramo, ovo bi mogao postati opasan presedan i ograničenje za buduće znanstveno djelovanje politologa i sociologa te drugih društvenih znanstvenika/ica kod nas', zaključili su u Hrvatskom politološkom društvu.