SINDIKAT PROZIVA HŽ

Željezničke pruge u katastrofalnom stanju

20.11.2009 u 14:45

Bionic
Reading

Sindikat hrvatskih željezničara upozorio je na alarmantno stanje pruga i stabilnih postrojenja Hrvatskih željeznica. Remont čak 1.500 kilometara pruga u zaostatku je, a njima promet teče smanjenim brzinama i osovinskim opterećenjem.

HŽ Infrastruktura trebala bi obnoviti oko 45 kilometara pruga na godinu, no zbog pomanjkanja sredstava za investicije i neracionalnog trošenja državnih sredstava, godišnje se remontira tek pet do 10 kilometara pruga, ističe sindikat u priopćenju, a prenosi Hina.

Tvrtke koje se bave gradnjom i remontom stabilnih postrojenja dovedene su pak na rub propasti. Sindikat stoga traži da HŽ Infrastruktura angažira sredstva za nabavu tračnica, pragova, tucanika i ostalog materijala.

'Osim toga, dok su naši radnici bez posla, jedini veći posao remonta pruge Vinkovci - Tovarnik obavljaju Talijani sa srpskom i bosanskom radnom snagom', tvrdi iz sindikata.

Suludo je što postojeće pruge propadaju, dok se istodobno HŽ Infrastruktura zadužuje za 27 milijuna eura kako bi financirala IGH koji izrađuje projekte novih pruga, za čiju gradnju ne postoje izvori financiranja. Sindikalci od Vlade traže da zaustavi višegodišnje neracionalno ponašanje HŽ Infrastrukture, prenosi hrt.hr.