OREŠKOVIĆ ZA RTL:

'Želio sam pomoći domovini, s Karamarkom je puklo nakon SOA-e'

16.06.2016 u 23:08

Bionic
Reading

Danas opozvani premijer Tihomir Orešković u informativnoj emisiji RTL Danas prokomentirao je pad Vlade i ostale političke aktualnosti u Hrvatskoj

Na kraju povijesnog dana, Orešković je rekao da se po prvi puta dogodila situacija da stranka koja je izabrala i smjenjuje premijera.

'Imali smo najbolje namjere za pomoć domovini. Nažalost, neki elementi nisu funkcionirali', rekao je.

Na pitanje što mu je cijela ova avantura trebala, Orešković je rekao: 'Došao sam pomoći domovini. To sam prvog dana u Saboru rekao. Hrvatska ima ogroman potencijal'.

Ljubav pukla nakon SOA-e

Komentirao je i činjenicu da je u tri sata donio odluku o tome hoće li biti premijer: 'Mi smo dugo razgovarali, odbio sam biti ministar financija, ali kroz par dana su opet krenule diskusije'.

'Prvo su se dogovarali HDZ i Most. Kada sam se uključio stavio sam fokus na gospodarstvo. Bio sam šef Plive, mogao sam ponuditi svoje iskustvo. To je bio timski rad, tako smo krenuli'.

Upitan kada je puklo između njega i Karamarka pojasnio je da se to dogodilo nakon dogovora oko novog šefa SOA-e. Nakon toga šef HDZ-a ga je počeo izbjegavati i komunikacija je bila vrlo slaba.

Obavještani rat oko Ine

'Za šefa SOA-e izabran je najbolji kandidat. Donio sam odluku kao biznismen, pogledao sam životopise od svih', rekao je te dodao da je bio na sastanku u obavještajnoj agenciji, ali ne može otkriti sadržaje tih razgovara.

Spomenuo je i Inu. Oreškovićev je stav da se arbitraža s MOL-om ne smije zaustaviti. Na pitanje jesu li slučajevi SOA i INA povezani i jesu li hrvatski obavještajci poduzimali mjere protiv mađarske strane, Orešković nije dao jasan odgovor.

Na komentar RTL-ova Zorana Šprajca da mu neki zamjeraju da nije Hrvat u glavi, Orešković je rekao kako je on Hrvat u srcu. Na špekulacije da iza njega stoji lobi iz dijaspore i Katolička crkva, zaključio je da iza njega stoji obitelj i prijatelji.

Ostaje u Hrvatskoj

Odnos s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović komentirao je kao partnerski te je kazao da je vrlo dobro da je pozvala političke stranke na konzultacije.

Poručio je i kako još ne zna kako funkcionira tehnička vlada, a što se tiče buduće političke karijere rekao je: 'ostajem u Hrvatskoj'.