JAKOVČIĆ ZAGOVARA AUTONOMIJU

'Želimo Istru kao regiju s posebnim ovlastima'

30.03.2012 u 15:01

Bionic
Reading

Svečanom sjednicom Skupštine Istarske županije u Poreču obilježen je Dan Statuta IŽ i 100. obljetnica istarske himne 'Krasna zemljo, Istro mila'. Obraćajući se nazočnim vijećnicima, gostima i uzvanicima, župan Ivan Jakovčić tom je prigodom istaknuo da je očita potreba da Istarska županija, u europskim okvirima, postane županija s posebnim statutom, odnosno ovlastima

'Europska budućnost Hrvatske koju ćemo napokon doživjeti nosi izvanrednu priliku za Istru i njezine građane. Pozivam sve jedinice lokalne samouprave, institucije, tvrtke, nevladine udruge da nas obasipaju idejama i programima koje ćemo kandidirati zajedno prema EU-u. Za naše prilike velik novac koji će nam biti na raspolaganju moramo u velikoj mjeri dovesti u Istru. Odgovornost je, dame i gospodo, na svima nama', kazao je Jakovčić.

Naglasivši da je sadašnji status Istarske županije neodrživ, budući da je Hrvatska, uz Grčku, najcentraliziranija europska država, Jakovčić je najavio političko djelovanje kako bi Istra postala regija s posebnim ovlastima. Kako veli, taj model regije s posebnim statutom u EU-u nije ništa novo. Naime, mnoge zemlje EU-a imaju takozvani asimetrični regionalizam.

'Dobro je što je prihvaćena naša inicijativa kojom je Vlada osnovala Nacionalno povjerenstvo za reformu lokalne i regionalne uprave. U očekivanju rezultata rada ovog povjerenstva, na nama je da politički, kroz program političkih stranaka, ali i institucionalno, kroz rad županijske Skupštine, predložimo naš model decentralizacije, naš model reforme, naš model Istre kao županije s posebnim ovlastima ', kazao je danas Jakovčić, dodajući da je Istarska županija najuspješnija hrvatska županija i da ima puno pravo tražiti takve ovlasti.

'Ne očekujem da će svi odmah objeručke prihvatiti ovu ideju, ali ono što očekujem jest otvoren dijalog o toj inicijativi', izjavio je Jakovčić.

Župan je najavio i skori početak izgradnje pulske bolnice, čiji dovršetak očekuje za Dan županije, 25. rujna, a među velikim projektima posebno je istaknuo dva: turističko kulturni projekt Brijuni – Rivijera te izgradnju zamjenskog bloka TE Plomin, istaknuvši da mogu biti završeni u narednih pet godina, a vrijednost im je u visini stogodišnjeg županijskog proračuna.

Istarska himna