LUKA BEBIĆ:

Želimo biti poveznica na integriranju Balkana u EU

17.10.2009 u 16:37

Bionic
Reading

Hrvatska, koja završava svoje pregovore s Europskom unijom, želi iskustva iz tog procesa i iz procesa ulaska u NATO podijeliti s državama jugoistočne Europe koje su na istom putu kako bi se cijeli taj prostor integrirao u Europu, izjavio je u subotu u Ljubljani predsjednik Hrvatskog Sabora Luka Bebić, na završetku dvodnevnog skupa predsjednika više država članica Europske unije iz šire regije.

Nakon skupa Bebić je u izjavi za Hinu istaknuo da se tom prigodom zahvalio i Sloveniji na pozivu Hrvatskoj na ovaj skup, premda Hrvatska još nije članica EU-a, nego je u fazi završavanja pristupnih pregovora.

"Mnogi sudionici čestitali su Hrvatskoj na nastavku pristupnih pregovora, te Hrvatskoj i Sloveniji što su našle rješenje za nastavak pregovora. Ja sam im rekao da će Hrvatska svoje iskustvo i pregovarački sadržaj u cijelosti prenijeti ostalim državama u regiji bez obzira na ratne događaje iz nedavne prošlosti. Ne želimo živjeti u toj prošlosti. Hrvatska želi biti poveznica Europske unije s tim zemljama i dijeliti s njima iste europske vrijednosti. Želimo da se cijeli taj prostor integrira u Europu", rekao je Bebić dodajući da Hrvatska želi sa susjedima podijeliti i svoje iskustvo iz ulaska u NATO i iz procesa pristupanja Europskoj uniji.

Na aktualno pitanje vezano uz parafiranje arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, odnosno neke ocjene u Ljubljani da Hrvatska s tim procesom kasni, Bebić je rekao da je i slovenskim medijima izjavio kako vjeruje da će se sporazum parafirati do kraja mjeseca. Događaji će se po njegovoj ocjeni odvijati na tragu onoga što su dogovorile vlade, a u fazi parafiranja nije ni potrebna rasprava u Saboru. Dodao je da ne očekuje problem niti ako bi se u kasnijoj fazi zatražilo da se o tome otvori saborska rasprava.

Na dvodnevnom sastanku održanom u Ljubljani predsjednici parlamenata iz država tzv. Regionalnog partnerstva (Slovenija, Austrija, Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska) i njihovi kolege iz Bugarske, Rumunjske i Hrvatske raspravljali su o utjecaju klimatskih promjena na poljoprivredu i promet te o tome što donosi novi Libabonski ugovor u smislu jačanja nacionalnih parlamenata i njihove uloge u zakonodavnom procesu EU-a.