obraćanje videovezom

Zelenski slovenskom parlamentu: 'Za Ukrajince su europske vrijednosti temelj budućnosti'

08.07.2022 u 12:52

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak se u obraćanju slovenskim parlamentarcima i državnom vrhu zahvalio na potpori u borbi Ukrajine protiv ruske agresije i upozorio na opasnosti koje prijete europskoj stabilnosti djelovanjem Rusije na različitim područjima

"Rusija koristi različite instrumente da bi nas uništila. Njena meta nije samo Ukrajina nego Europa kao najvažniji cilj, žele slomiti Ukrajinu, ali i europsku stabilnost", kazao je Zelenski obraćajući se videolinkom s, kako je sam rekao, lokacije blizu fronta. On se obratio članovima slovenskog parlamenta na izvanrednoj sjednici Državnog zbora kojoj su prisustvovali i predsjednik države Borut Pahor, premijer Robert Golob, te svi ministri njegove vlade.

Zelenski je zahvalio Sloveniji na potpori koju je dala da Ukrajina dobije status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji, rekavši da su za Ukrajince europske vrijednosti temelj njihova života u budućnosti i da žele članstvo u Europskoj uniji, makar se, kako je dodao, u sadašnjem trenutku ne zna koliko će put integracije Ukrajine u EU trajati.

Prema riječima ukrajinskog predsjednika Rusija poduzima sve političke, ekonomske i lobističke pritiske kako bi Ukrajinu na međunarodnom planu osujetila u njenim aktivnostima, ali u tome ne uspijeva, premda se u svom javnom djelovanju služi lažima, a istodobno namjerno izaziva krize kako bi djelovala na razbijanju jedinstva Zapada u potpori napadnutoj Ukrajini.

Jedan od takvih instrumenata ruskog pritiska je i plinska kriza koja rezultira "nenormalnim" cijenama tog energenta, a Europa od Rusije može očekivati i pritiske na stvaranje nove migracijske krize, kao posljedice blokade izvoza žitarica iz ukrajinskih luka u Crnom moru prema Africi i Bliskom istoku, upozorio je Zelenski.

Dodao je kako je agresor do sada u Ukrajini ukrao ili uništio više desetaka milijuna tona kukuruza i sjemenja suncokreta, namjerno izazivajući prehrambenu krizu. Unatoč tome, Ukrajina "uspostavlja nove koridore za izvoz žita i sirovina", povezala je svoj elektrosustav s europskim, a ima i golema skladišta za plin o čijem bi punjenju pred zimu trebalo što prije razmišljati, kazao je Zelenski.

U svom je istupu videovezom naglasio kako je uvjeren da će Ukrajina ostati neovisna i cijela sa svojim međunarodno priznatim teritorijem, nakon rata za koji je kazao da želi da se što prije završi. "Vojno smo jaki i spremni se boriti i po cijenu svojih života", rekao je ukrajinski predsjednik, dodavši da ukrajinski vojnici heroji brane svoju domovinu, ali i sigurnost Europe.

"Pobijedit ćemo svi zajedno - slava Ukrajini", završio je svoj govor ukrajinski predsjednik, nakon čega je dobio ovacije i dugi pljesak slovenskog državnog vrha.