posjet ukrajini

Zelenski se u Kijevu sastao sa čelnikom američkih republikanskih senatora

14.05.2022 u 23:00

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski primio je u Kijevu izaslanstvo američkih parlamentarnih zastupnika na čelu s Mitchom McConnellom, vođom republikanske manjine u američkom Senatu, priopćio je u subotu ured ukrajinskog predsjednika

"Nestrpljivo iščekujem američku potporu novim sankcijama. Osim toga, mislimo da Rusiju službeno treba proglasiti državom sponzorom terorizma", rekao je Zelenski na sastanku, navodi se u priopćenju.

Volodimir Zelenski Usto je zahvalio "Sjedinjenim Državama na vodstvu u potpori Ukrajini", ocijenivši da ne štite samo njegovu zemlju, "nego i vrijednosti i demokratske slobode, pravo zemalja da slobodno biraju svoju budućnost".

U svojoj svakodnevnoj video poruci Zelenski je tijekom večeri rekao da "ovaj posjet još jednom svjedoči o čvrstoj potpori dviju (američkih) stranaka našoj zemlji i o snažnim vezama američkog i ukrajinskog naroda", dodajući da su razgovarali o "financijskoj i o vojnoj pomoći" Ukrajini i o "sankcijama Rusiji".

Na video snimci objavljenoj na Instagramu Volodimira Zelenskog ranije tijekom dana, vidi se omanja skupina američkih zastupnika dok ide prema ulazu predsjedničke palače u Kijevu, gdje ih dočekuje ukrajinski predsjednik.

Uz Mitcha McConnella u američkom izaslanstvu bilo je više iskusnih republikanskih senatora. Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi nenajavljeno je posjetila Kijev krajem travnja, što je bilo objavljeno tek sutradan.

Ovaj se posjet događa pošto je američki Kongres u utorak svladao prvu etapu u izdvajanju kolosalne pomoći za Ukrajinu vrijedne gotovo 40 milijarda dolara o kojoj još treba glasovati Senat prije nego je odobri predsjednik Joe Biden.