upozorenje s istoka

Zelenski: Rat u Ukrajini mogao bi izazvati glad u drugim zemljama

22.03.2022 u 13:39

Bionic
Reading

Ruski napad na Ukrajinu mogao bi izazvati glad u zemljama širom svijeta, upozorio je u utorak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju talijanskom parlamentu, pozivajući na veću pomoć u borbi protiv agresora

Zelenski je u obraćanju talijanskim zastupnicima putem video linka rekao da se njegov narod bori za opstanak dok ruska vojska razara ukrajinske gradove i ubija civile.

"Za ruske postrojbe, Ukrajina predstavlja vrata Europe u koju žele provaliti, ali barbarstvu se to ne smije dopustiti", rekao je, dodajući da se posljedice rata već osjećaju u mnogim dijelovima svijeta.

"Najstrašnije je da se nekim zemljama približava glad. Ukrajina je uvijek bila jedan od najvećih izvoznika hrane, ali kako možemo sijati usjeve pod ruskim topničkim napadima?".

Zemlje kao što su Libanon, Egipat, Jemen i druge ovise zadnjih godina o ukrajinskoj pšenice, a rat je uzrokovao velik porast cijena pšenice, za čak 50 posto u zadnjih mjesec dana.

Talijanski premijer Mario Draghi rekao je da je Ukrajina pružila "herojski" otpor ruskoj invaziji i obećao da će nastaviti pružati pomoć izbjeglicama i slati vojnu pomoć.

"Arogancija ruske vlade sudarila se s dostojanstvom ukrajinskog naroda, koji je uspio suzbiti ekspanzionističke ciljeve Moskve i nanijeti golemu cijenu okupatorskoj vojsci", rekao je Draghi.

Ukrajina već dugo želi ući u EU i nedavno je podnijela zahtjev za članstvom. Draghi je rekao da je to dug proces jer treba provesti puno reformi.

"Želim reći predsjedniku Zelenskiju da je Italija na ukrajinskoj strani u tom procesu. Italija želi Ukrajinu u Europskoj uniji", rekao je.