za hrabrost

Zelenski odlikovao Vjekoslava Prebega za 'osobnu hrabrost i nesebično djelovanje u obrani državnog suvereniteta Ukrajine'

03.12.2022 u 23:21

Bionic
Reading

Vjekoslav Prebeg, kojeg su u travnju u Ukrajini zarobili Rusi kod Mariupolja, a oslobođen je u razmjeni zatvorenika odlikovan je dekretom predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog

Hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, kojeg su u travnju u Ukrajini zarobili Rusi, a oslobođen je u razmjeni zatvorenika odlikovan je dekretom predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Kako stoji na službenim stranicama vlade u Kijevu Prebeg je, zajedno sa još šest stranih državljana, odlikovan Ordenom "Za hrabrost" trećeg stupnja i to, kako stoji, "Za iskazanu osobnu hrabrost i nesebično djelovanje u obrani državnog suvereniteta Ukrajine", donosi Jutarnji.hr.

  • +10
Vjekoslav Prebeg Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Vjekoslav Prebeg u rujnu je stigao u Hrvatsku. Oslobođen je uz još devet zatvorenika iz Velike Britanije, SAD-a, Švedske i Maroka. Prije leta za Saudijsku Arabiju, koja je posredovala pri oslobađanju, zarobljenike su u zračnoj luci pregledali liječnici. 

U ekskluzivnom intervjuu za Dnevnik HTV-a ispričao je kako je oslobođen iz ruskog zarobljeništva.

'Put je bio težak. Kada su nas odvodili iz doneckog istražnog zatvora, bili smo vezani, proveli smo od 14 sati do 8 sati u kamionu, bilo je hladno noću. Bili smo umorni. Odveli su nas u zračnu luku Rostov na Donu. Nismo znali što se događa. Susreli smo te neke Saudijce, nismo ni znali jesu li Saudijci, samo smo pretpostavili po odjeć'i, rekao je Prebeg u razgovoru s HRT-ovom novinarkom Ružom Ištuk.