PUNO ZAHTJEVA

Zelenski: Od prvog dana kolovoza izvezeno je milijun tona žitarica

27.08.2022 u 07:05

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je kako je njegova zemlja izvezla milijun tona poljoprivrednih proizvoda putem Crnog mora. Rekao je to Zelenski u petak kasno navečer, prilikom svog redovitog noćnog obraćanja

„Od prvog dana kolovoza iz naših luka su isplovila 44 broda s ukrajinskim žitaricama i to prema 15 zemalja. Ukupno je u pitanju milijun tona proizvoda. Dobili smo zahtjeve za još 70 brodova“, naglasio je Zelenskj govoreći o izvozu pokrenutom nakon sporazuma koji je postignut s Turskom i Ujedinjenim nacijama krajem srpnja.

„Cilj Ukrajine i Kijeva jest izvoz od tri milijuna tona unutar mjesec dana“, dodao je ukrajinski predsjednik, a prenosi Reuters.

  • +2
Volodimir Zelenski Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ukrajinsko agrarno vijeće objavilo je u ponedjeljak da će izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u kolovozu vjerojatno dosegnuti otprilike 4 milijuna tona, u odnosu na 3 milijuna u srpnju, zahvaljujući dogovoru uz posredovanje UN-a, kojim su deblokirane ukrajinske morske luke.

Po riječima zamjenika predsjednika Ukrajinskog agrarnog vijeća Denisa Marčuka na brifingu s novinarima, unatoč novim mogućnostima izvoza, ukrajinski poljoprivrednici i dalje su suočeni s nedostatkom novca, pa trećina njih krajem mjeseca neće sudjelovati u sjetvi zimskih žitarica za sezonu 2022./23.

  • +8
Brodovi sa žitaricama u Turskoj Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

Ukrajinski izvoz žitarica pao je otkako je Rusija pokrenula invaziju na tu zemlju u veljači i zatvorila njezine crnomorske luke, što je potaknulo rast cijena hrane u svijetu i strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku. Krajem srpnja su, prema dogovoru između Moskve i Kijeva, postignutom uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske, deblokirane tri crnomorske luke.