ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKA EU

Zeleno svjetlo za pravosuđe, ribarstvo i okoliš

18.02.2010 u 15:27

Bionic
Reading

Odbor stalnih predstavnika EU-a (COREPER) odlučio je u četvrtak deblokirati poglavlje Pravosuđe i temeljna prava (23) i pozvao je Hrvatsku da dostavi pregovaračko stajalište za to poglavlje te je dao zeleno svjetlo za otvaranje dvaju poglavlja - okoliš i ribarstvo

Odlukom COREPER-a službeno je deblokirano poglavlje 23. RH sada treba poslati svoje pregovaračko stajalište koje je već spremno, a nakon toga EU počinje s izradom svoga pregovaračkog stajališta. Taj bi posao trebao biti gotov do sljedeće pristupne konferencije koja je zakazana za travanj.

COREPER je također prihvatio zajedničko pregovaračko stajalište za poglavlja ribarstvo i okoliš koja će biti otvorena u petak na pristupnoj konferenciji u Bruxellesu.

Nizozemska, koja je bila posljednja zemlja koja je kočila otvaranje pregovora o poglavlju 23, prošloga je tjedna i formalno uklonila rezerve u pogledu njegova otvaranja.

Što se tiče poglavlja ribarstvo i okoliš, Slovenija je uklonila svoje rezerve, čime je otvoren put za sutrašnje otvaranje tih dvaju poglavlja.

Slovenija je deblokirala hrvatska pristupna poglavlja ribarstvo i okoliš nakon napornih dvomjesečnih pregovora kojima je osigurala svoje nacionalne interese, izjavio je u četvrtak predsjednik slovenske vlade Borut Pahor.

'Dopustili smo otvaranje 13. i 27. poglavlja nakon sadržajnih i vrlo napornih pregovora i usklađivanja koja su zadovoljila naše interese', rekao je Pahor nakon sjednice vlade, dodajući da je Slovenija otvaranje tih dvaju poglavlja omogućila i u srijedu na sastanku COREPER-a, odbora koji čine stalni predstavnici država članica u Bruxellesu.

Slovenija je pristala na uklanjanje svojih sadržajnih prigovora na otvaranje poglavlja o ribarstvu 'na temelju jamstva da Hrvatska neće primjenjivati svoj zakon o ekološko ribolovnom pojasu (ZERP) u Jadranu sve dok arbitražni sud ne donese odluku o granici na moru i kopnu, te razgraničenju morskih pojaseva' Hrvatske i Slovenije, rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

Isto tako, dodao je Pahor, na zahtjev Slovenije u okviru 27 članica EU-a postignuta je suglasnost da se Europska komisija, kao tijelo EU-a koje među ostalim prati provedbu zajedničke ribolovne politike, obveže da će se pobrinuti da Hrvatska u punoj mjeri primijeni međudržavni sporazum o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) i u dijelu koji se odnosi na slovenska ribolovna prava.

To pitanje treba biti riješeno prije zatvaranja poglavlja o ribarstvu, a za to je zadužena Europska komisija, objasnio je slovenski premijer.

Pahor je rekao da je za takav ishod pregovora, koji je doveo do deblokade dvaju hrvatskih poglavlja i osiguranja slovenskog interesa, bilo potrebno mnogo diplomatske spretnosti i da je to sada riješeno. To je, kako je dodao, korist i za Sloveniju i za Europsku uniju, ali i za Hrvatsku čiji su pregovori time ubrzani.